Nils Koster stuurde ons het droeve bericht van het overlijden van shantyzanger Johnny Collins. Hij schreef ook het onderstaande in memoriam.

6 juli 2009 bereikte ons het trieste nieuws dat onze dierbare muziekvriend Johnny Collins is overleden. Johnny Collins was een van de grote zanger en kenners van de traditionele maritieme muziek en traditionele muziek van Engeland. Sinds midden jaren ‘50  gaf hij over de hele wereld optredens en stond op alle grote shanty festivals. Zijn albums Pedlar of Songs en Shanties and songs of the sea kunnen gezien worden als toonaangevende cd's op het gebied van maritieme muziek.

De laatste twee jaar was Johnny gastdocent tijdens het shanty cursus weekend op Vlieland. Ook was hij een gast artiest op de laatste cd van Irish Stew, Old Missus Flipper Flapper. Hierop zong hij samen met Ger Lamerus het lied 'Working man'.

Johnny kwam graag in Nederland. Sinds 1980 zong hij samen met Jim Mageean op het internationaal shanty festival in Workum. Hier namen ze dan ook de cd's Strontrace en Coming of age op. 

Hoewel zijn gezondheid de laatste tijd achteruit ging was hij nog volop aan het touren langs diverse grote shanty festivals in Europa. Voor komend najaar stonden verschillende optredens in Nederland gepland.

Johnny Collins is op 71 jarige leeftijd overleden in Polen waar hij afgelopen weekend enkele optredens heeft gegeven.

johnny collins
Johnny Collins (10 mei 1938 - 6 juli 2009)