Van Wil van Gorkum vernamen wij het trieste nieuws dat op woensdag 2 februari Ruud van den Berg jr. is overleden aan de gevolgen van kanker. Hij speelde al jaren bij Gheselscap Goet ende Fyn en gaf workshops bij de SVN. Ruud werd slechts 45 jaar.

Ruud van den Berg jr. werd op 5 september 1965 geboren, hij kreeg dezelfde naam als zijn vader, die bij folkmuzikanten ook bekend is en wel als doedelzakbouwer. Ruud van den Berg jr. woonde in Lelystad en bespeelde diverse instrumenten, waaronder doedelzak, draailier, fluiten, schalmei en trekharmonica. Hij heeft het langst gespeeld bij Gheselscap Goet ende Fyn, o.l.v Robbert van Lint. Dit ensemble, waarvan de naam ontleend is aan het 14e eeuwse Egidiuslied, is gespecialiseerd in oude Nederlandse en Vlaamse liederen, dansmuziek, volksgebruiken, muzikale gedichten en folklore vanaf de middeleeuwen. Hiermee toerde Ruud vaak, niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland, waar de groep zeer gewaardeerd wordt. Toch was dit niet zijn enige muzikale interesse, naast dit oude repertoire hield hij ook van meer eigentijdse stukken. Samen met Marius Lutgerink (cabrette) speelde hij op een trekzak muziek uit Auvergne en hij heeft jarenlang trekharmonicales gegeven in Enkhuizen. Ook bij de Stichting Volksmuziek Nederland (SVN) gaf hij als docent diverse cursussen.

Wil van Gorkum (accordeonist en gitarist bij Travak) vertelt dat Ruud van den Berg jr. een groot gevoel voor humor had, hij had altijd wel een spitsvondige opmerking klaar. Bovendien was hij een echte bourgondiër, die van het rijke Franse leven kon genieten en dat dan ook regelmatig deed. Ruud was een groot fan van de groep La Chavannée, die hij in 2009 nog heeft gezien bij hun twee optredens op het Folkwoods festival in Eindhoven.

Een paar jaar geleden werd bij Ruud longkanker geconstateerd, op 2 februari 2011 is hij aan de gevolgen van een longembolie overleden, slechts 45 jaar oud.

Accordeonist Wouter Kuyper bracht gisteravond op het Eindhovense folkbal een voor Ruud van den Berg jr. geschreven stuk ten gehore als eerbetoon aan de man die hij zeer bewondert, getuige zijn opmerking op Facebook: Briljant muzikant op ongeveer alles waar muziek uit kwam. Met name draailier, doedelzak en trekharmonica. (Eén van de weinigen in NL die ècht mooi op een gewone authentieke akoestische draailier kon spelen)
Nederland is een markante muzikant armer

 

Op de foto hieronder staat Gheselscap Goet ende Fyn, Ruud van den Berg jr. staat rechts, zwaaiend.

Gheselscap Goet ende Fyn
Ruud van den Berg jr., 5 september 1965 - 2 februari 2011