De drijvende kracht achter het Franse Folkfestival Confolens, Henri Coursaget, is gisteren overleden op 86-jarige leeftijd, zo meldt Jeroen van Zuylen. Confolens behoort tot de beste en meest populaire folklorefestivals ter wereld.

Henri Coursaget werd in 1924 geboren in Confolens. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij lid van het verzet en overleefde als enige van zijn groep. Daarna zocht de apotheker van beroep naar een manier om zijn leven zin te geven en vond die in traditionele muziek en dans. Daarmee bracht hij mensen uit diverse landen en culturen samen en het leverde hem zelfs de Picasso medaille op van Unesco.

Het festival Confolens vindt al plaats sinds 1958 en begon als eendaags evenement, in augustus 2011 staat alweer de 54ste editie gepland, bijna een week lang. Coursaget stond 50 jaar aan het roer van het festival en trad pas in 2008 terug om plaats te maken voor Philippe Bouty. In 2010 verscheen Confolens, La Magie Du Folklore, een boek over de geschiedenis van het festival in Confolens, dat door Coursaget samen met Patrick Servant geschreven werd.

In 1970 was Coursaget initiatiefnemer van CIOFF (Conseil International des Organisateurs de Festivals de Folklore et d'Arts Traditionnels). Deze organisatie heeft als doel om traditionele cultuur en folklore te beschermen, promoten en verspreiden. Zo'n 300 evenementen zijn hierbij aangesloten.

Hoewel Coursaget vele staatshoofden en zelfs een paus persoonlijk ontmoette in zijn missie om mensen bij elkaar te brengen bleef hij zelf bescheiden over zijn inbreng. In een interview zei hij ooit alles te hebben gedaan voor zijn vrienden die stierven.

Onderstaande foto werd gemaakt door Cmoigm.

Henri Coursaget, foto Cmoigm, flickr
Henri Coursaget, 27 april 1924 - 21 maart 2011