De banjo is stil… Via een advertentie in de Volkskrant vernamen wij het trieste bericht dat Egbert den Braber afgelopen vrijdag is overleden. Hij speelde banjo bij Kalio Gayo, waarvan onlangs nog een nieuwe cd verscheen. Egbert werd slechts 47 jaar oud.

Egbert den Braber werd op 1 april 1964 geboren en schreef veel van het werk van Kalio Gayo, samen met gitariste en zangeres Anja Pleit. Behalve banjo bespeelde Egbert ook de mandoline en op het album Fearless uit 2004 nam hij de leadzang voor zijn rekening in het Engelstalige nummer Walking On. De groep maakte vanaf 1999 tot nu 4 cd's en een ep. In juni is de jongste gepresenteerd, Parti y Prije, de titel betekent Feest en Tranen, toepasselijk zo blijkt nu. Waar het bandgeluid eerst nog Ierse invloeden vertoonde heeft de groep zich steeds meer ontwikkeld in de richting van een vrolijk Balkangebeuren, met rockelementen en klezmerinvloeden. Het Engels verdwijnt in de loop der jaren steeds meer om plaats te maken voor de zelfverzonnen taal Blabberatsch. Er volgen optredens op onder meer Oerol, Lowlands en Into the Great Wide Open en ook deze zomer was het de bedoeling om het publiek van o.a. de Gentse Feesten en Folkwoods te laten swingen op de dynamische klanken van accordeon, banjo, gitaar, mandoline, drums en bas. Anderhalve maand geleden viel de groei van de band ook onze recensente op, zij schreef: Kalio Gayo zag ik een jaar of 10 geleden op Folkwoods, wat ik me ervan herinner was het toen wel mooi, maar een beetje timide. Daar was vandaag niks van te merken, ze konden het grote podium op het Gipsyfestival gemakkelijk aan, met volle zang en lekker bandgeluid.

Net als de Shiner Twins, die eerder dit jaar plotseling hun bassist verloren, zal ook Kalio Gayo moeten nadenken over hoe het verder moet. De redactie van Folkforum wenst de band en nabestaanden van Egbert eerst alle sterkte bij het verwerken van dit verlies.

In een reactie laat Kalio Gayo weten: Egbert had longkanker en het leek goed te gaan. We hebben de laatste maanden met perspectief geleefd, vol plannen. Dus zijn dood kwam voor ons allemaal toch erg onverwacht. We gaan zeker door, hoe dat er precies uit zal zien weten we nu nog niet. Op Folkwoods willen we er staan.

Onderstaande foto is gemaakt op het Gipsyfestival door onze fotograaf Ronald Rietman.

egbert den braber
Egbert den Braber, 1 april 1964 - 8 juli 2011