Via Geert Oude Weernink vernamen wij het trieste bericht dat eergisteren Eltjo Toorn is overleden aan de gevolgen van kanker. Eltjo noemde zichzelf een hobby-muzikant die traditionele Keltische muziek speelde en al wat daaraan verwant was. Hij is slechts 56 jaar oud geworden.

Eltjo Toorn werd geboren op 29 januari 1955 in het Groningse Finsterwolde. Al jong werd zijn interesse voor muziek gewekt, door zijn vader die mondharmonica voor hem speelde en hem leerde fluiten, maar ook door de radio, waar hij als vierjarige geboeid raakte door een tune die, zo ontdekte hij 20 jaar later, een Ierse jig bleek te zijn. Als kind kreeg hij blokfluitles, later volgde accordeon, waar hij weer mee stopte omdat hij liever naar Jimi Hendrix luisterde. Een buurman in een studentenflat zette hem op het spoor van de folk met platen van Fairport Convention en in 1978 belandde hij tijdens zijn eerste vakantie in Ierland op het folkfestival in Lisdoonvarna met alle bekende muzikanten van toen: Christy Moore, Chieftains, De Dannan, noem maar op. Die muziek wilde hij zelf ook spelen, en hij nam zijn piano accordeon weer ter hand. Hij volgde workshops, deed mee aan sessies en in de jaren '80 ontstond de band Stendelaar, waar hij accordeon speelde. Daarna maakte hij nog deel uit van de bands Buskers (de voorganger van Kilshannig) en Shannon, legde hij zich geleidelijk meer toe op tin whistle en leerde zichzelf mandoline spelen. Vanaf 1998 deed hij alleen maar mee in sessies, onder andere bij de Mokum Folk Samenspeelmiddag en in Monnickendam. Ierse dansmuziek spelen op een accordeon bleek altijd lastig, en pas in 2003 leerde Eltjo in een workshop van Gerry Murray (Shantalla) dat met een andere vingertechniek een heleboel moeilijke loopjes toch speelbaar waren. Zijn laatste bands waren Binneas, waarin hij in 2005 en '06 trekharmonica, accordeon, whistles en mandoline speelde en Cathair Na Mart ('06 - '07).

Eltjo Toorn zette diverse websites op (zie: http://www.eltjo.org), waaronder Traditional Celtic Music & Dance in Nederland, met informatie over o.a. sessies, folkgroepen, muzikanten, clubs, festivals en radioprogramma's.

Eltjo Toorn
Eltjo Toorn, 29 januari 1955 - 2 augustus 2011