Tijdens het schrijven van de recensie over het album Storms van de groep Andar bereikte me het droevige nieuws dat contrabassist Fons Vanhamel is overleden. Hij was al geruime tijd ernstig ziek. Ik heb Fons leren kennen op Dranouter, waar de groep From Us to You in de beginjaren ’80 de biertent op zondagavond plat speelde.

Met From Us to You kwam hij ook in Friesland op mijn bruiloft spelen, waarna een hechte vriendschap ontstond.  Het tegeltje met de Friese spreuk 'Sizze is neat, dwaen is in ding’ kreeg een prominente plaats in zijn woning.
Ik heb Fons in de loop der jaren vele malen ontmoet, als muzikant van De Stoopkes, Absent Friends, met Micha Mara, Soetkin Collier en laatst nog als begeleider van de Nederlandse zangeres Clementine in november in het verre Groningen. Hij voelde zich al niet goed tijdens dit concert, maar ging er nog vanuit dat het iets met z’n blindedarm te maken had. Hoe ernstig de situatie was, deed blijken dat hij begin januari direct geopereerd moest worden. Helaas is Fons nooit weer de oude geworden. In maart werd hij opnieuw opgenomen in het ziekenhuis, waarna zijn toestand snel verslechterde. Met Fons Vanhamel verliest de muziek een begenadigd muzikant, maar vooral een geweldig mens. We zullen hem missen. Wij zijn in gedachten bij Susan, zijn vriendin, zijn familie en vele vrienden. Fons werd slechts 59 jaar.

Assie en Jeanette Aukes

From Us To You op de bruiloft van Assie en Jeannette
Op de foto: From Us to You op de bruiloft van Assie in 1985. Fons Vanhamel tweede van links.