Van Peter Koene ontvingen wij het volgende trieste bericht: Op zaterdagochtend 28 april is Christel van Noort overleden, sinds ruim 13 jaar een van mijn liefste en beste muziekmaatjes. Christel was gedurende lange tijd ernstig ziek, maar terwijl zij wist dat haar leven eindig was, wist zij haar ziekte steeds met humor en levenslust te dragen.

Christel van Noort groeide op met klassieke muziek en dat was ook wat zij aanvankelijk speelde op haar viool. Maar omdat zij zeer slecht kon zien, viel noten lezen niet altijd mee. Toen zij Harold Prijn, die haar levenspartner zou worden,  leerde kennen raadde die haar aan om folk en volksmuziek te gaan spelen, waarbij improviseren en uit het hoofd spelen de regel is. Net als Harold bezocht zij indertijd cursussen bij de Stichting Volksmuziek Nederland, waar ik voor het eerst met haar kennismaakte. Ze was vooral nogal gecharmeerd van Zweedse muziek en al spoedig schafte zij zich een nyckelharpa aan, volgde workshops in Zweden en Duitsland en werd aldus een van de eerste bespelers van dit instrument in ons land. Een aantal jaren verzorgde Christel de begeleiding van straattheater en –zanggroep Scric der Zee tot Bert Aalbers haar in 1999 vroeg voor de tweede line up van de FooFooBand. In die groep hebben wij jarenlang met veel plezier samen gespeeld, tot het overlijden van Bert in 2007, en ook daarna nog.
Vervolgens vroeg ik Christel om mee te spelen met een aantal solo optredens. Voor de laatste keer deden wij dat tijdens het herdenkingsconcert voor Bert Aalbers in februari jongstleden.
Intussen had ik eind vorig jaar een soloprogramma samengesteld van louter zelfgeschreven liedjes. Ik vroeg Christel om bij die liedjes vioolpartijen te maken en in december gingen we de studio in om ze op te nemen. Dat was een zeer leuke en vruchtbare samenwerking die zowel voor mij als voor Christel therapeutisch heeft gewerkt. Elke studiodag en elk klein optreden was voor Christel  weer een korte termijn doel waar ze met al haar energie naar toe werkte. Het laatste korte termijn doel was de presentatie van de CD op donderdag 3 mei. Tot op het laatst had ze gehoopt hieraan nog te kunnen meewerken. Tot mijn grote verdriet mocht dat helaas niet zo zijn.
De laatste tijd speelde Christel nog in een Eindhovense cajunband en vooral in Let’s start a band, met oud FooFooBandleden Anja, Christos en Peter, aangevuld met Hans Malagride.
Een groot aantal muzikanten zal aanstaande vrijdag op haar begrafenis acte de présance geven. De uitvaartceremonie vindt plaats in de oude kerk te Heemstede om 12.00 uur.
Christel is 53 jaar geworden. Ik zal haar vreselijk gaan missen.

Peter Koene

Christel van Noort
Christel van Noort, 15 oktober 1958 – 28 april 2012