Vandaag meldt het ED het trieste bericht dat de Eindhovense muzikant Piet Hein de Vos maandag plotseling is overleden na een hartaanval. De markante zanger, gitarist en componist maakte onder meer deel uit van The Washboard Stringband. Piet Hein de Vos werd slechts 61 jaar.

Eind jaren '60 kwam The Washboard Stringband voort uit een ontmoeting van Piet Hein de Vos en kunstenaar Cees le Mair, die eerst samen in jugband The Party Stompers zaten. Ze vonden elkaar in hun interesse voor vooroorlogse Amerikaanse muziek. Het duo kreeg al snel versterking van pianist Bobby Heiligers, bassist Hans Bongers (ook van The Party Stompers), mondharmonicaman Rob Rosendaal en wasbordbespeler Charly Heitlager (eveneens lid van The Party Stompers). De groep viel met de neus in de boter van een folk-revival en had daar enige jaren profijt van, maar na een jaar of vijf viel de band uiteen. In 2003 kwam de formatie voor het laatst bij elkaar tijdens een reünie-concert op het Folkwoods festival. In 2013 zou De Vos op dat festival aantreden met een jonge begeleiding, maar helaas moest de organisatie besluiten om een jaar over te slaan.

In de jaren '70 was Piet Hein de Vos regelmatig te horen op de Folk-Us folkavonden in Eindhoven. FolkUs werd eind jaren '70 opgericht door Jeugd & Muziek Eindhoven. De Vos speelde tijdens die avonden nog tot in de jaren '80 met o.a. Cees le Mair, maar ook met de Amerikaanse banjospeler Derroll Adams. Hij bleef muzikaal actief: in 2012 maakte hij nog een solo-album met de titel Winds of Time.

Piet Hein de Vos
Piet Hein de Vos, 24 juni 1951 - 28 januari 2013