De grote Malinese woestijnblues-gitarist Ali Farka Touré is dinsdag 7 maart 2006 in Mali overleden. De wereldvermaarde muzikant, componist en zanger is 67 geworden. Hij was al een tijdje ziek. Afgelopen jaar liet hij nog van zich horen toen hij al improviserend samen met kora-speler Toumani Diabate het prachtalbum ‘In the heart of the moon' maakte. Volgens zijn platenfirma, World Circuit, had hij juist een nieuw solo-album afgewerkt.

ali farka touré
Ali Farka Touré

Touré was één van de bekendste Afrikaanse muzikanten, hij speelde traditionele Malinese snaar- instrumenten. Hij werkte ondermeer samen met Taj Mahal. Wereldwijd brak hij door toen de Amerikaanse gitarist Ry Cooder hem halverwege de jaren negentig in de armen sloot. Ali Farka Touré won ook twee keer een Grammy Award, o.a. voor de cd "Talking Timbuktu" met Ry Cooder, een album dat langer dan welke productie ooit stond in de Billboard-lijst van wereldmuziek.

Ook voor 'In the heart of the moon' ontving hij een Grammy. Op dat album straalt zijn bijna trance verwekkend spel in al zijn dynamiek toch een rust en balans uit. Zonder enige voorbereiding speelden de twee muzikanten gedurende twee sessies in de Malinese hoofdstad Bamako de cd vol. Uit het hele album klinkt geruststelling en hoop. "Kaire" bijvoorbeeld gaat over vrede. Ry Cooder speelt ook nog een nootje mee.

Na zijn internationale carrière had Ali Farka Touré zich als landbouwer teruggetrokken op zijn boerderij in het district Niafunk ten westen van Timboektoe. Als vader van elf kinderen leefde daar nog een traditioneel bestaan, zonder telefoon, zonder elektriciteit. Het grootste deel van de dag bewerkte hij zijn rijstvelden. Ook was hij er burgemeester.

Van adelijke afkomst mocht Touré eigenlijk geen muziek maken, maar in 1950 bespeelde hij als elfjarige reeds de 'gurkel', een instrument met één snaar. Hij koos definitief voor de muziek toen hij in 1956 de bekende Malinese gitarist Ketita Fodeba in Bamako zag optreden. Eind jaren zestig hoorde hij John Lee Hooker en dacht dat de Amerikaan Malinese blues speelde.

Als geluidstechnicus werkt Touré voor de nationale radio-omroep. Het is in die studio's van Radio Mali dat Touré z'n eerste opnames maakt, die in de jaren zeventig en tachtig werden uitgebracht door het obscure Franse label Sonodisc. Als het succes komt, keert hij toch telkens terug naar het dorp waar hij opgroeide. Hij tourt veel door Afrika en incidenteel door Amerika en Europa, waar hij op festivals staat als Dranouter. Met zijn daarmee verdiende geld steunt hij tal van initiatieven in Mali om dat straatarme land een betere toekomst te geven.