De website van de Volkskrant en nieuwssite nu.nl melden dat zanger Andy Palacio uit Belize op 47-jarige leeftijd is overleden. Hij stierf zaterdag aan enkele beroertes, een hartaanval en ademhalingsmoeilijkheden. Palacio bracht de wereld in aanraking met de muziek van de Garifuna, afstammelingen van de oorspronkelijke bevolking van Midden-Amerika en van daar terechtgekomen Afrikaanse slaven.
Palacio kreeg er een eervolle vermelding van de Unesco voor. Hij wierp zich ook op als pleitbezorger voor de taal en cultuur van de Garifuna.

Met zijn band The Garifuna Collective speelde hij Punta Rock, waarin hij het ritme van de Garifuna mixte met keyboard. Het afgelopen jaar toerde hij door de hele wereld om zijn album Watina te promoten. De zanger-gitarist deed ook Nederland aan. Palacio stond vorig jaar zowel op de Music Meeting in Nijmegen als op het Amsterdam Roots Festival. De BBC nomineerde Watina voor de World Music Awards. Door Palacio's internationale succes, is er in Belize een revival gaande van jonge artiesten die zich laten inspireren door de muziek van de Garifuna. Palacio zal een grootse, publieke begrafenis krijgen en in Belize staat een herdenkingsconcert gepland voor aanstaande vrijdag.

andy palacio
Andy Palacio

De NPS zendt vandaag (maandag 21 januari 2008) in Studio 6, tussen 17.00 en 18.00 uur op Radio 6, een groot deel van een concert uit dat Andy Palacio & The Garifuna Collective vorig jaar op 27 mei gaven in Nijmegen. Ook zijn in deze uitzending fragmenten uit een interview met Andy Palacio te horen, dat werd opgenomen op 2 november 2007. De uitzending is te beluisteren via www.radio6.nl.