Gisteren bereikte ons het bericht dat op 4 maart de Ierse blues-, folk- en jazzgitarist Jimmy Faulkner is overleden. Hij speelde met vele bekende muzikanten uit Ierland, zoals Christy Moore, Paul Brady, Dónal Lunny, Mary Coughlan, Luka Bloom, Kieran Halpin, Francie Conway en Freddie White. Ook had hij zijn eigen band: Jimmy Faulkner and The Houseshakers. Faulkner werd slechts 58 jaar oud.

Jimmy Faulkner 31 januari 1950 - 4 maart 2008

Jimmy Faulkner was een zeer gewaardeerde gitarist. Hij werd een vaste klant bij de sessies in The Meeting Place in Dublin in de jaren '70. Als gitarist is hij te horen op opnamen van o.a. Christy Moore, Paul Brady (Hard Station), Donal Lunny, Mairtin O'Connor en  Mary Coughlan. Ook was hij regelmatig te zien tijdens tournee's van deze muzikanten en van nog vele anderen. Op de cover van de cd Live in Dublin van Christy Moore is hij samen met Dónal Lunny te zien.

Verder speelde hij ook in zijn eigen bands, hij begon met Jangle Dangle, speelde in de Floating Dublin Blues Band, The Fleadh Cowboys en Hotfoot jazz band. Van recenter datum is de groep The Houseshakers.

Een week voor zijn dood werd Jimmy Faulkner opgenomen in een ziekenhuis in Dublin, waar bleek dat hij in een vergevorderd stadium verkeerde van leverkanker, die uitgezaaid was in de rest van zijn lichaam. Jimmy Faulkner laat zijn vrouw Pauline, dochter Catherine en zoon Jamel achter.

jimmy faulkner met christy moore
Jimmy Faulkner met Christy Moore

Christy Moore heeft in een verklaring gezegd dat Jimmy Faulkner "would be remembered with love, as a close friend and a wonderful musician."

Paul Brady over Faulkner in Hot Press: "While guitar players like myself struggled to do what we did, with Jimmy it seemed to come quite naturally. He was a very fluid player. Our career paths later went in different directions, but we would chat any time we met at a gig. Last time I saw him play was at at a show about six months ago with Nollaig Bridgeman and James Delaney at McGowan's. He was a very talented man, the kind we take for granted, and then they're gone."

Op Youtube is Jimmy Faulkner (op elektrische lead gitaar) te zien met Paul Brady.