Jan Van Rymenant (Boink-festival Borsbeek & muziekproject ESPIRAL):

Unieke sfeer bij festival in klein dorpje in Galicia

Ik heb redelijk goed geselecteerd qua optredens dit jaar want er was weinig minder goeds te zien.

Concerten en festivals
Het mooiste en beste festival dat ik dit jaar heb meegemaakt en met kop en schouders boven al de andere uitsteekt was het Festa Do Carbailleira in Zas, een heel klein dorpje in Galicia. Altijd op de eerste zaterdag van augustus, aan zijn twintigste uitgave toe, gratis én met een ongelofelijke en unieke, onmogelijk neer te schrijven, sfeer.
-BIRIMBAO (Galicia) Een lokale groep uit A Coruna met veel prachtige traditionele muziek. Lekkere opener en een aanrader om in onze lage landen op het podium te zien. Dit was alvast een eerste staaltje van de kwaliteit die hier in Galicia aanwezig is. Leuke band om rustig los te komen.
-LEILIA (Galicia) Vijf mooie Galisische dames die je kan vergelijken met Ialma uit ons eigenste landje. De pandareita is ook hier opvallend aanwezig maar de laatste tijd werken ze met een aantal voortreffelijke muzikanten samen en ontstaat er een voller, iets commerciëler geluid. Deze mix van moderne technieken en traditie bevalt me uitstekend. Een gevestigde waarde in Galicia en dat bewijzen ze telkens weer, vraag maar aan het publiek.
-LUAR NA LUBRE (Galicia) Prachtig, pure klasse, volledig genieten, dansbaar en energiek dan weer rustig en kippevel creërend, gewoonweg één der betere groepen op deze aardkloot. Ik heb ze nu een tiental keren mogen meemaken op diverse podia maar wat ze in Zas voor 30.000 uit de bol gaande mensen brachten is niet in woorden om te zetten. Een groep naar mijn hart en erg sociaal. Luar is een van de trekkende muziekgroepen die de Nunca Mais beweging telt in Galicia (Nunca Mais is de beweging die, door het zinken van de Prestige voor de Gallisische kust, mensen over gans Europa tracht bewust te maken rond de problematiek van deze ecologische ramp) Ik hou wel van dat energieke met af en toe een rustig moment.
-BATTLEFIELD BAND (Escocia) Bestaat sinds 1975 en heeft 30 cd's op zijn naam. Rustiger en anders dan Luar Na Lubre maar zeer goed. Dit festival heeft van alles wat. Oog, oor en gevoel worden hier vertroeteld.
-CLANN AN DRUMMA (Escocia) Voor mij eerst de grote onbekende op de affiche maar na het optreden (4 uur des morgens) uitgeput neergezegen met een zalige glimlach, nog half nadansend op de afsluitende tonen van de folkdj. Deze Schotse band zet een festivalweide in vuur en vlam. Veel percussie en Schotse uitbundigheid en toch aardig traditioneel. Een forse Schotse doedelzak neemt de leiding bij al het percussiegeweld en zorgt voor het zogenaamde eargasme. Dit is leven, feesten, genieten met 29.999 andere gelijkgezinden .......op zijn Gallisisch, eten , drinken en muziek. Ik vraag me meermaals af waarom ik niet ginder ga wonen, wie weet .......ooit.
Iedereen die een keer het wondermooie 'Groene Spanje' wil rondtrekken moet dit festival in zijn reisroute inplannen en dan heb ik het nog niet gehad over die tientallen andere festivals waar folk en traditionele muziek de hoofdmoot vormen op de affiche. Ik geef je graag de nodige info.

Enkele andere hoogstaande festivalletjes:

Bij Paul Baten (Triskell festival) in Merkelbeek heb ik een sublieme Ambrozijn aan het werk gezien, David Lynch was pure klasse, Fluxus bracht een enige set, ach, dit is ook mooi leven. Erg leuk en goed georganiseerd festivalletje, zo mogen er meer zijn.
Brosella folk was zeer interessant en op een prachtige lokatie.

Optredens
Het eerste halfje van dit jaar heb ik enkele prachtige optredens mee mogen maken bij de vrienden van Muziekpublique uit Brussel, kijk een keer bij www.muziekpublique.be . Prachtige organisaties met een hoog kwaliteitsgehalte.
Ook in onze hoofdstad, het concert van Mano Chao als afsluiter van de Nunca Mais betoging. Loeihard maar wat een feest.
Wé Nun Henk, The Ballroomquartet, Jaune Toujours en Balbrozijn (Ambrozijn ten dans) op ons eigen BoinK festival zijn me zeker bijgebleven.
In Santiago de Compostella was op de feestdag van Galicia FESTIGAL aan zijn zoveelste editie toe. Ialma, weer Leila en de Gaiteros de Lisboa en Zuco 03 blijven klassegroepen die weer wat harder in het geheugen gedrukt staan.
Verder tientallen kleine nog onbekende talenten bezig gezien en daar zit heel wat bij voor de toekomst. We moeten die met zijn allen kansen geven, meestal te goed om onbekend te laten blijven. Dat is iets waar ik wil voor knokken. En dan nog die honderden andere concerten die ik heb moeten missen, da's voor een volgende keer.

DE cd's van het jaar.

Wé Nun Henk met Rum.
Deze muzikanten op festivals zoals Dranouter en aanverwanten maar zeker de wat kleinere organisaties programmeren is altijd een succes. Ik ben benieuwd naar hun volgende werk.

Ceili Moss met Glad To Find You Well
Dit wordt een grote groep, het is een cd in eigen beheer maar enig mooi werk.

Lieven Tavernier met Ilja
Dit is gewoonweg een pareltje, zeker één van de beste cd's van 2003 in de lage landen.

Grand Theft met Time Passed on the Switchback
Uitstekende roots singer songwriter. Michel Van Montfort moet je zeker in het oog houden. Ik popel naar de opvolger.

Faltriquiera met Faltriqueira
Aanstormend talent uit Galicia en mag mee op het niveau van Ialma en Leila gewaardeerd worden.

Värttinä met Iki
Prachtige cd en weer iets anders anders de vorige

Show of Hands met The Path
Lekker rustig maar oh zo mooi. Op Labadouxfestival een van de toppers.

Irtio met Mar de Pedra
Hun eerste cd maar een meesterwerkje, Galicia heeft weerom nieuw jong talent. Geloof me, deze band zal ooit het niveau halen van bijvoorbeeld Luar Na lubre of Carlos Nunez en band en dan bedoel ik qua muziekstijl en populariteit

In Extremo met Live in 2002
Folk en Metal kan een perfecte combinatie zijn. Lekker harde rock met een flink aantal instrumenten die menig luisteraar zouden verbazen. Klasse en op zijn tijd altijd goed om een keer door het brein te laten stormen.

Ik vergeet er hier nog veel zoals Sois Belle, Fluxus, Carlos Nunez enz enz.....maar het zou een bladzijde of tien vullen dus hier maar stoppen...

Belangrijkste feiten van 2003 die bijgebleven zijn:

De dood van Johny Cash, Ruben Gonzalez, Waren Zevon, Compay Segundo, Ellioth Smith, Lennart Nijgh. Toch elke keer een raar gevoel als je dat hoort, een mens groeit toch op met die halve goden.

De toenemende macht en arrogantie van de mega platenmaatschappijen en de afstraffing die ze krijgen door het illegale gecopieer. Leve Wild Boar en de eigen beheer recorders.

Dat er nog zoveel talent rondloopt dat amper aan de bak komt. Aan alle organisatoren, durf een keer iets meer en geef die muzikanten de kans die ze verdienen.

De inzet die de mensen van Folkforum maar ook van Folkroddels en andere projecten en verenigingen ten toon spreiden steunt menig muziekliefhebber in zijn doen en laten. Het blijft zeer boeiend, interessant en leerzaam en vooral, het is van zeer hoge kwaliteit. Samen met de muzikanten en het publiek zou dit een mooie wereld kunnen zijn.

Ik hoop in 2004 uiteraard nog wat nieuws in het muziekwereldje mee te maken, misschien ontdek ik er wel enkele in onze eigen muziekkroeg dus dat belooft voor volgend jaar. Om af te sluiten al de beste wensen voor 2004 en moge de betere muziek een vruchtbaar jaar tegemoet gaan. Als nu alle mensen elkaar nog graag zien staan we weer een stapje verder en hoeven de toestanden in onderandere Irak of Palestina niet te gebeuren.

Groeten en alvast leuke feestdagen.

Jan Van Rymenant
Borsbeek
muziekproject ESPIRAL