Bart Ebisch (Alt Country NL):

Carolyn Wonderland, 'n podiumbeest

Mooiste moment
Ongetwijfeld in Maloe Melo. Ik was er voor de krant, Dagblad de Limburger, om het geheime optreden van Bob Dylan te verslaan.Want hij zou rootszangeres Carolyn Wonderland komen begeleiden, zo werd druk gefluisterd. Alles leek erop dat het ook echt ging gebeuren. Wonderland was enkele dagen eerder naar Amsterdam afgereisd met haar band uit Houston en een stuk of twintig fans. Om haar verjaardag te vieren in de met slingers versierde Maloe Melo. Een grote camera stond klaar om het geheel vast te leggen. Zoveel moeite voor één optreden? Daar moest meer achter zitten. Dylan was toevallig ook in de Amsterdam, in de Heineken Music Hall. Dus....Maar nee, hij kwam niet. Carolyn Wonderland deed het in haar uppie en liet horen waarom Dylan groot fan van haar is. Een kleine opdonder, ogend als een scholiere, maar eenmaal met gitaar om de nek een niet te stoppen podiumbeest met net zoveel bluespower in haar vingers als ene Johnny Winter en zingend met de strot van Janis Joplin. Terecht merkte een bezoeker, die ook voor Dylan was gekomen, na afloop op: "We hebben niet veel gemist vanavond." Ongetwijfeld heeft Dylan die bewuste avond nagedacht over een bezoek aan Maloe Melo. En hij nam de enige juiste beslissing. Dit was het feestje van Carolyn Wonderland, dat wilde hij niet komen verstoren.

Beste platen

roots:
1. Lucinda Williams - World Without Tears.
2. Scott Miller & The Commonwealth - Upside Downside
3. The Iguanas - Plastic Silver 9 Volt Heart
4. The Jayhawks - Rainy Day Music.
5. Allison Moorer - Show.
6. Delbert McClinton - Live
7. Ben Atkins - Mabelle.
8. The Long Winters - When I Pretent To Fall/Richmond Fontaine - Post To Wire.
9. Bocephus King - All Children Believe in God.
10. Steve Riley and the Mamou Playboys - Bon Reve

pop:
The Thrills,
The Strokes,
Jet,
The Fall,
The Summer Hymns,
Belle & Sebastian.
Moet nog horen: Ballboy en Camera Obscura.

Live:
R.E:M. (Tivoli, Utrecht),
Carolyn Wonderland (Maloe Melo, Amsterdam),
Lucinda Williams (Paradiso, Amsterdam),
Steve Wynn (Tom Tom, Heythuysen),
Grey DeLisle (´t Sjor, Roggel).

Dvd:
Growin´A Beard,
Bruce Springsteen - Live,
Heartworn Highways,
American Folk Blues festival part 1 & 2,
Gerard van Maasakkers,
Belle & Sebastian (ondanks irritante tik).

Verwachting voor 2004:
De nieuwe van JW Roy. Er zingt een kleine buzz rond dat die heel mooi moet worden.
Om in Nederland te blijven: ik zie uit naar de nieuwe Venlose dialectplaten van Arno Adams en Ongenode Gaste, de band van singer-songwriter Peter Beeker.
Internationaal: Geen nieuwe Lucinda, geen nieuwe Steve Earle (dat stemt somber), maar wel een nieuwe Jimmie Dale Gilmore (hoi!), Buddy Miller (hopelijk) en Ryan Adams (ongetwijfeld).
En ik hoop op nieuwe namen, die maken een muziekjaar zo de moeite waard. Zoals dit jaar met Boris McCutcheon, Ben Weaver, Collin Herring, Hayes Carll, Emory Joseph en Ben Atkins...

Bart Ebisch
http://www.altcountry.nl