Gerdien Smit (Lirio):

Dat heerlijke St.Chartier

Mooiste Muziek Momenten van 2003:
Met gemiddeld 35 graden, een stralend blauwe lucht, (geen regen, geen modder - heel bijzonder), een goede sfeer en prachtige muziek is mijn mooiste moment van 2003... 'St.Chartier'! HET Franse muziekfestival waarvan we ons ieder jaar weer weifelend afvragen 'of we dit jaar misschien niet eens iets anders moeten gaan doen' (Maar toch kunnen we het steeds weer niet laten… het is gewoon TE leuk om niet te gaan!)

Dit jaar begon 'St.Chartier' geweldig! Het was namelijk voor het eerst dat ik ook een stage voorafgaand aan het festival deed. Een heel bijzondere stage gegeven door een van mijn grote vioolhelden; JEAN PIERRE CHAMPEVAL (van TRIO VIOLON)! 4 volle dagen heerlijk vioolrepertoire zagen… !

Dit jaar 'St.Chartier' was ook het jaar van de ontzettend gezellige FOLKGUERILLA! Voor als je je afvraagt wie dat zijn: zie mota's Franse en Vlaamse volksmuziek forum: http://mota.xs4all.nl/forum (Ook een uitgebreider verslag van St.Chartier kan je daar vinden!)

Goed, het was dus bloedheet en overdag lag iedereen vooral onder een boom, maar 's avonds leefde je weer helemaal op! En vooral 's nachts en HELEMAAL 's ochtends! (het leukste: want dan zijn alleen de echte diehards overgebleven!)

De geweldige houten dansvloeren rondom het kasteel werden ook dit jaar weer bemand door leuke bestaande groepen. Maar er werden vooral ook spontaan de meest bijzondere balbandjes geformeerd. En ook: met het meest uiteenlopende danspubliek dat St.Chartier zo eigen is! (Een bonte mix van hippies met jezus-nikes tot vrouwen met bloemetjesjurken uit de provincie en eigenlijk alles wat daar tussenin zit!)

Een van de baltoppers was weer (net als vorig jaar) de heerlijk gestoorde Engelse vierkoppige band RED DOG GREEN DOG. Die, met hun eigen energieke dans-'draaimoleneffect'-muziek de door hun veroverde vloer weer propvol en laaiend enthousiast wisten te krijgen. (wanneer haalt iemand ze eens naar Nederland!?). Vooral aan deze laatste nacht heb ik mooie herinneringen: terwijl de zon opkwam speelden er een aantal Franse muzikanten (voor zover ik weet een gedeelte MINUIT CUIBOLLES?) de meest mooie, heeerlijk langzame mazurka's die ik ooit heb gehoord. De een na de andere. Het was heerlijk dansen...

Na een nacht geluisterd, gespeeld en gedanst te hebben… volgde DE vertrouwde gang van de dansvloer boven aan het dorp naar de bakker beneden in het dorp, waar PASCALE RUBENS op de stoep voor de deur op haar trekzak een werkelijk prachtige ochtendwals speelde (terwijl iedereen ademloos toeluisterde en van zijn vers gebakken croissantje zat te genieten). Zucht, dat was werkelijk een mooie afsluiting van het festival…

Gerdien
www.lirio.tk