Linde Nijland is zangeres/gitariste. Ze maakt deel uit van Ygdrassil en viel op met haar Sandy Denny project.

Linde Nijland
Ontroerend hoe het publiek met '1917' van David Olney meezong

Terwijl 2003 voor mij haast uit zijn voegen barstte van de nieuwe, muzikale ontdekkingen; festivals, concerten bezoeken, dansen…was 2004 wat rustiger. Toch was het wat optreden betreft mijn drukste jaar ooit. Ik trad op met het Sandy Denny project, Ygdrassil en deed mee aan de Fatima Ibler's Women on Stage tour in Oostenrijk, samen met Debbie Cassell en Kerstin Blodig.

In het ‘mooiste muziek moment’ stukje van vorig jaar noemde ik Mia Doi Todd. Dit jaar heb ik veel geluisterd naar haar CD 'The Golden State'. Haar nummers zijn van een ultieme, eenvoudige schoonheid. Haar teksten heel bijzonder. David Olney noemde ik vorig jaar ook al. Dit jaar zag ik hem in de concertreeks Folk in de Wâlden in Friesland (dichtbij de plaats waar ik ben opgegroeid) en dacht: 'Wat een man!'. Zijn nummer '1917' was weer een hoogtepunt. Het was ontroerend om te horen hoe het publiek daarbij meezong. Ook bezocht ik het reünie-concert van Simon & Garfunkel en zag ik Niamh Parsons voor het eerst live.

Op dit moment staat er in mijn kamer een pas gekregen CD van Shelagh McDonald op. Ik kende haar muziek voorheen nog niet, maar op het eerste gehoor klinkt het fijn vertrouwd. Verder heb ik in 2004 veel geluisterd naar Dick Gaughan (favoriet: Snows they melt the soonest), Jackson C. Frank (favoriet: Dialogue) en 'The House Carpenter’s Daughter' van Nathalie Merchant. Gedanst heb ik in huiskamers, in Enschede, op een bal in Harlingen en op Gooikoorts. Ik bezocht in de zomer onder andere Folkwoods (altijd fijn) en het Kulturinsel Folklorum festival in voormalig Oost-Duitsland (een aanrader!). Deze winter werk ik, samen met Annemarieke Coenders en Bert Ridderbos, aan een nieuwe Ygdrassil-CD, die hoogstwaarschijnlijk in het voorjaar zal verschijnen.

Linde