Mirjam Adriaans maakr sinds 1 oktober 2004 deel uit van de redactie van Folkforum

Het is altijd vervelend om een lijstje te maken van wat je nou het mooiste vond in een jaar. Dit stukje schrijf ik op 1 januari, omdat dan het nieuwe jaar officieel begonnen is en je ook de week na kerst nog concerten hebt. In 2004 kwam bijvoorbeeld in de week voor kerst de nieuwe cd van Gerard van Maasakkers uit, Achterland. Dat is een prachtige cd, die ik zeker in mijn toplijst op wil nemen. Na kerst, op 28 december heb ik ook genoten van het concert van The Watchman in het Muziekcentrum hier in Eindhoven. In het voorprogramma was ook Powderblue erg mooi. Deze recente dingen zijn makkelijk te onthouden, maar voor de rest van het jaar moet ik toch even de agenda erbij pakken.

Het jaar begon erg goed met de Manic Monday met Big Low. Een fantastisch duo dat een mix brengt van singer-songwriter en Oosteuropese muziek. Het Johnny Cash tribute tijdens Route 04 in Tilburg vond ik zeer geslaagd, evenals het optreden dat Bjørn Berge daar op zaterdag gaf. In februari was er het optreden van Kelpie en Vals Plat in het Muziekcentrum. In maart de Bluegrass Boogiemen in De Buut, die later ook een uitstekende vervanger bleken voor Sarah Harmer in het Muziekcentrum. Ook Denise Marie was goed bij de Manic Monday. Zij kreeg het publiek stil met haar optreden en dat betekent nogal wat in De Buut. In augustus op Folkwoods heb ik vooral de optredens van Mike West bewonderd en Eliza Carthy was bijzonder. De cd-presentatie van Ambrozijn in Paradox in Tilburg vond ik ook goed. Dan waren er ook nog Barb Waters en Cyndi Boste, twee Australische dames, en Caroline Aiken in De Buut. In café Alleman organiseerde Ad van Meurs een serie Naked Songconcerten. Songwriters United was goed maar slecht bezocht, David Olney was ook erg goed, maar die weet ook nog publiek te trekken. Het is jammer dat dat het enige concert was waar dat gebeurde, want dat betekende ook het einde van dit initiatief.

Op cd-gebied vond ik Botsjeribo van Ambrozijn een absoluut hoogtepunt. En Achterland natuurlijk, maar er kwamen ook heel mooie platen uit van Vals Plat en van Louis!, Nick Cave heeft een sterk album gemaakt (The Lyre of Orpheus vind ik de mooiste van de twee). Christmas in Ocala van Truckstop Honeymoon (Mike West en Katie Euliss) is mooi. Dan vergeet ik bijna nog Olla Vogala met Siyabonga en er waren vast nog wel een paar platen die ik hier niet genoemd heb, maar dat is het hem nou met lijstjes, achteraf is er altijd weer iets dat je te binnen schiet wat eigenlijk niet had mogen ontbreken, dus volledig kun je niet zijn.