Voor iedereen een goed 2003, Henk

DJ.Jåk:

Ik niet geloof in
'de perfecte playlis t
'

DJ.Jåk, draaide als Vlaamse disc jockey al geregeld op Dranouter. Afgelopen zomer stond
hij ook op Folkwoods. Bovendien runt hij in België een informatieve site over folkmuziek en een over zijn dj-werk. Ook schrijft hij voor het Vlaamse folkblad Bourdonske. Zondag 26 januari draait hij tijdens het folkfestival in Tilburg.

Mooiste cd's:
Ballycotton
- A La Cut (Oostenrijkse wereldfolk)
Lecker Sachen - Raus (Duitse Folkhipop)
Didier Francois - Falling Tree (Belgische Pan-Europese folk)
An Pierlé - Helium Sunset (zieleroerselen op muziek gezet)
Gjallarhorn - Grimborg (scandinavische akoestische experimenten)
Compilatie Celtic Soundclash (folkbeats)
Sexteto Tanguedia - Sará verso il mattino (ondansbare tango)
The Watchman - Carnival Of Circumstance (Nederlandse Rhytm & Folk)
Compilatie Mo'Vida (groovy wereldmuziek)
Gotan Project - El Revancho Del Tango (tango-lounge)
Orchestra Baobab - Specialist in all styles (Afrikaanse latino)

Mooiste optredens:
Apparatschik
op het Labadoux-festival (folk-ska-punk-polka's uit Rusland).
McGnarley's Rant op Na Fir Bolg (Canadese klezmerfolkpunk)
Croft N°Five op Celtic Connections in Glasgow (Schotse Folkrock)
Koen De Cauter combo op Brugges Festival (Chanson en musette)
Bal Des Boiteux op Dranouter
CD-voorstelling van Ambrozijn in de Handelsbeurs
Salsa Celtica op Celtic Connections in Glasgow (Schotse Latino)
Het Folkwoods festival vond ik ook heel leuk : ideaal qua grootte en omkadering, en een heel relaxte sfeer.

Beste nieuwkomers:
Tantra
(World-celtic)
Aedo (vlaamske danskes)
Mijn grootste ontgoocheling in 2002:
Op een avond moesten we beslissen waar we naar toe gingen: naar een optreden van Gaiteros de Lisboa (waar we nog nooit van gehoord hadden, en we hadden helaas geen tijd om op internet wat informatie op te zoeken) of naar de viering van het vijftig jarig bestaan van een muziekvereniging waar de vriendin van een neef in zou optreden - ze zou o.a. een nummer van Tri Yann zingen. We hebben toen beslist naar dat laatste te gaan. Bleek dat het om een fanfare te gaan, met drie volle uren hoempapa-muziek, en één enkel folknummer dat we bij overmaat van ramp niet konden horen door het geroezemoes in de zaal. 's Anderendaags hoorden we van een vriend dat het optreden van Gaiteros de Lisboa één van de mooiste was dat hij ooit gezien had...

Computer:
mijn beestje dateert van 1994. Dus nog van voor Windows 95 bestond. Voor een computer is dat dus behoorlijk oud. De laatste weken Doet hij heel vreemd. Outlook die conflicteerde met Norton Antivirus 2003, een crashende harde schijf, een uitvallend scherm, een erg lawaaierige voeding,... Ik denk dus oprecht dat ik over een jaar of drie aan vervanging zal moeten beginnen denken.

Ontmoeting:
Mijn eigen site bestaat eigenlijk nog maar een jaar. Oorspronkelijk was deze site enkel bedoeld om mijn dj-werk te promoten. Maar ik kon het niet laten om af en toe een berichtje te plaatsen op mijn homepage. En om honderden folklinks te leggen. En om een forum te openen. Tijdens de cd-voorstelling van Aedo in 't Smiske zei hun duivel doet'al 'Klesie' me dat ik de site moest uitsplitsen: één voor het dj-werk, en één als folksite. Na het optreden lag ik te woelen in bed, ben dan maar opgestaan, en heb de site uitgesplitst.

CD-kast:
ik heb in het najaar een nieuwe cd-kast gemaakt. Bedoeling was dat de kast in profiel
een beetje zou lijken op een contrabas. Volledig mislukt natuurlijk. Maar het is wel een 'speciaal' ontwerp en er kunnen héél véél cd's in. Ik ben gerust voor een paar jaar.

CD's rustig beluisteren lukt maar zelden. Gelukkig heb ik een cd-speler in de auto.
Eigenlijk heb ik thuis zelfs geen radio of televisie. Ik moet het doen met een goedkoop draagbaar cd-spelertje dat aangesloten is op een oude versterker.

Mijn plannen voor volgend jaar zijn :
- de website www.folk.tk blijven onderhouden zoals ik nu al doe. Aan de lay-out zal niet veel veranderen, maar er komen meer foto's op (ik kocht een semi-professionele
digitale camera)
- de website www.dj-jak.tk wordt daarentegen helemaal aangepast: de lay-out wordt helemaal aangepast (veel meer flash), en de inhoud fel ingekrompen
- De eerste helft van het jaar zal ik (eindelijk) weer eens beginnen werken aan nieuwe playlists, nieuwe 'mixen'. Daarin wil ik nieuwe muziek van de laatste twee jaar vermengen met oude bekende folkklassiekers. En ik heb verleden jaar een groot werk gedaan door al mijn folk-cd's te beluisteren, en de bruikbare nummers te compileren. Ik heb nu zo'n 50 zelfgemaakte folkcompilaties. Maar ik heb dit jaar nog geen tijd gehad die te beluisteren. Dat wil ik nu gaan doen: ik ben er zeker van dat er weer heel wat parels zullen komen bovendrijven.
- Ik wil ook een uitgebreide playlist maken met enkel wereldmuziek, en dan vooral latino en afro. Daar is een groeiende interesse voor.
- Toch even vermelden dat ik niet geloof in 'de perfecte playlist': het is wel mogelijk om allemaal nummertjes bijeen te zoeken die perfect te mixen zijn, en daar dan weken op te oefenen (ik doe dat ook vaak), maar als je dan live aan het dj-en bent, en het publiek reageert er maar lauw op, dan moet je je aanpassen en je hele playlist overboord gooien. Dat durven doen is veel moeilijker dan de perfecte set spelen.

Ik zal jullie ongetwijfeld zien in Tilburg?

Salut Stefan