Marieke

Image
Autumn K. Dial, tijdens haar sessie
in de BRTO-studio op zondagmiddag 24 maart 2002.

Jos van den Boom:

Autumn K. Dial blijkt echt te bestaan!

Jos van den Boom is dé man achter het radioprogramma Crossroads
v an de BRTO-radio in Bergen op Zoom

Vele jaren moest ik om een optreden van mijn favoriete artiesten te kunnen bijwonen
flinke afstanden afleggen. Met regelmaat reed ik vanuit Bergen op Zoom richting Nijmegen (O42) of Amsterdam (Paradiso) en een enkele keer naar Tilburg (toen: Noorderligt)
of 's-Hertogenbosch (Willem II).
Tegenwoordig echter voel ik me als een kind in een snoepwinkel. Veel van de door mij bewonderde artiesten (te veel om op te noemen maar mensen als Lynn Miles, Slaïd Cleaves, Sarah Harmer en Iain Matthews mogen hier niet onvermeld blijven) waren in
de afgelopen anderhalf jaar bereid naar Bergen op Zoom te komen om daar in de televisiestudio van de BRTO, ten behoeve van mijn radioprogramma Crossroads, een akoestische sessie te verzorgen. Mooier kan een muziekliefhebber als ik het zich
natuurlijk niet wensen!

Aan die sessies heeft eerlijk gezegd nooit een goed doordacht strategisch plan ten grondslag gelegen. We zijn er 'zomaar' aan begonnen door in te gaan op een aanbod van de Amerikaan Panama Red om live te komen spelen in mijn radioprogramma Crossroads. Toen we besloten om dat optreden op te nemen in de tv-studio, waar de akoestiek wat gunstiger is, ontstond het idee om er dan ook maar publiek bij uit te nodigen. Van het een kwam dus het ander en tegenwoordig hebben we iedere maand een sessieavond.

Het enthousiasme van artiesten om tegen een zeer bescheiden reiskostenvergoeding te komen spelen is overweldigend, de reacties van het -helaas in onze regio nog steeds niet erg verwende- publiek (zowel in de studio als tijdens de radiouitzending) zijn hartverwarmend.

Hoewel veel van die sessies mijn muzikale hart wisten te raken, beleefde ik mijn
allermooiste muziekmomenten 'buiten de deur': Greg Trooper tijdens Blue Highways,
Dan Bern tijdens Take Root en Ryan Adams live in 013 in Tilburg zijn de muzikale pareltjes van 2002 die ik me nog lang zal blijven herinneren.

Maar als ik er dan toch één als allermooiste uit moet pikken, dan was dat de wel de ontmoeting met de ietwat schuchtere en verlegen Autumn K. Dial tijdens
Blue Highways. Dat vergt waarschijnlijk uitleg: in oktober 2001 luisterde ik op de internetsite www.cdbaby.com (een aanrader voor iedere muziekliefhebber die zijn smaak niet door grote platenmaatschappijen wil laten voorschrijven!) naar fragmenten van haar album "Wanted: the infamous Autumn K. Dial).
Geraakt door haar eigenzinnige muziek, nam ik contact met haar op. En nadat ik haar
CD op mijn deurmat had aangetroffen, besloot ik Autumn onder de aandacht te brengen van CRS in Wageningen. CRS -nooit vies van eigenzinnig talent- bood haar een contract aan en wist haar zelfs te laten boeken voor Blue Highways.

Haar optreden daar was objectief gezien niet echt indrukwekkend. Maar voor mij was het wel héél bijzonder: ze bleek echt te bestaan! In 2003 hoop ik hetzelfde mee te mogen maken met de Amerikaanse singer/songwriter Brian Webb. De man is verantwoordelijk is voor mijn absolute nummer 1-cd van 2002: Broken Folk. Ik hoop van harte dat er een Nederlandse platenmaatschappij geïnteresseerd zal blijken in zijn muziek. Met name zijn met Rachel McCartney gezongen liedje "Leaving Atlanta" zal volgens mij zelfs Ryan Adams kippenvel krijgen!

Jos van den Boom