New Folk Sounds werkt aan een Folkcanon der Lage Landen. Het blad wil geen wet of voorschrift maken, maar vraagt wel om de medewerking van het publiek, suggesties over bijzondere liedjes zijn zeer welkom. Hieronder de oproep van New Folk Sounds:

De liedjes die er toe doen

Hooggeëerd publiek!
New Folk Sounds presenteert:
de Folkcanon der Lage Landen

Bijna… we zijn nog aan het timmeren, zagen, slijpen en boren. Maar dit jaar wil New Folk Sounds een klein monumentje oprichten voor een aantal gekoesterde meesterwerkjes die gebeiteld staan in de folktraditie van de Lage Landen.

Door de jaren heen zijn er tal van bijzondere liedjes geschreven in onze algemeen beschaafde (streek)talen. Het gaat om de liedjes die de erosie van de tijd hebben weerstaan en ons doen opveren, ons nog steeds laten snikken en grijnzen, ons doen hopen en roepen om een andere wereld.
Van die liedjes die maar niet vergeten raken. De liedjes die we doorgeven aan volgende generaties, omdat ze nog wel een tijdje voort kunnen.

Deze canon is geen voorschrift en geen wet en geen waarheid als een koe. Het is slechts een inventaris van een voortdurende ontwikkeling. Een bescheiden bron van kennis ter lering en vermaak, niet meer, niet minder. Maar goed dat ie er is.

Suggesties? Welke liedjes in welke uitvoering mogen we zeker niet vergeten en kunnen niet op deze lijst ontbreken? Roepen staat vrij! Metsel mee en volg ons op: www.newfolksounds.nl/folkcanon