In België organiseert Muziekmozaïek diverse workshops voor muzikanten. Op zaterdag 8 oktober 2011 is er in de Ploter in Ternat een masterclass accordeon met Tuur Florizoone, en op zondag 16 oktober is er een Folk- en Jazzdag met diverse workshops.

Masterclass accordeon met Tuur Florizoone
In de aanloop van enkele accordeonconcerten, dit najaar in CC De Ploter (Ternat, België) organiseert Muziekmozaïek een masterclass accordeon met Tuur Florizoone. Deze masterclass vindt plaats op zaterdag 8 oktober van 14u tot 15u30 in Ternat. De toegang tot deze masterclass is gekoppeld aan een gratis ticket voor de voorstelling van The Samurai.

Tuur Florizoone is een internationaal gerenommeerd accordeonist. In CC De Ploter zal hij gedurende 90 minuten een les geven op het podium van de schouwburg. Deze workshop is bedoeld voor ieder accordeonist die wil proeven van improvisatie. Aan de hand van enkele standards, die op voorhand worden bezorgd aan de deelnemers, zullen improvisatietechnieken worden toegelicht.

Als extra kunnen de deelnemers op vrijdag 18 november 2011 gratis naar het concert van The Samurai; een ontmoeting van 6 diatonische accordeons uit alle hoeken van de wereld.

Folk- en Jazzdag
Met de vierde Folk- en Jazzdag op zondag 16 oktober 2011 in de Ploter in Ternat (België), brengt Muziekmozaïek muzikanten, organisatoren en liefhebbers uit beide genres bij elkaar. Dat gebeurt met heel veel muziek, maar ook met gratis workshops, jams en een wedstrijd waarbij je een gitaar kan winnen.

Tijdens de Folk- en Jazzdag biedt Muziekmozaïek gratis initiatiesessies aan rond diverse thema’s, zowel artistiek als technisch. Dit jaar staat bijvoorbeeld een workshop banjo en een sessie gitaareffecten op het programma. Nieuw is dat je dit jaar ook met je eigen instrument te rade kan gaan bij een echte instrumentendokter en dat je ook een kijkje kan gaan nemen in de open demo’s. In de foyer kun je dan weer aansluiten aan de folk- en jazzjam en voor de kleinsten is er een aparte kinderworkshop. Het volledige overzicht van alle activiteiten vind je hieronder, voor uitgebreide informatie over de workshops en inschrijven verwijzen wij naar www.muziekmozaiek.be. Inschrijven dient vooraf te gebeuren tenzij anders aangegeven.

Doedle me’  initiatie doedelzak door Kim Delcour
(BUB, de Geest van Kesterheide)
Van 13u tot 14u workshop.
Van 14u30 tot 15u demo door Kim. Vrij toegankelijk

‘I came from Alabama,….’  5-string Banjo initiatie met Dirk Verhegge &
Hans Quaghebeur
(Kadril, De Garre)
Van 13u tot 14u workshop.
Van 14u30 tot 15u demo door Dirk en Hans. Vrij toegankelijk

Gitaareffecten Tips & Tricks door Rodrigo Fuentealba (Arsenal, Gabriel Rios)
Van 13u tot 14u workshop.
Van 14u30 tot 15u demo door Rodrigo. Vrij toegankelijk

Let’s play together! Samenspelsessie met Marc De Maeseneer
(Lady Linn, Eva De Roovere)
Van 13u tot 14u workshop.

Instrumentenbouw for kids door Luc Van Hende
Van 13u tot 14u workshop.
Van 15u30 tot 16u30.

Help, ik vind geen optredens!  door Jan Pauly (powered by Poppunt)
Van 14u tot 15u workshop.

Dr. Guitar met Philippe Bruneel (CMB) 
en Peter Vandael (CMB, American Luthiers)
Van 14u tot 17u doorlopend advies. Je moet je niet vooraf inschrijven. Eigen instrument meebrengen kan interessant zijn.

Blazers & blazers met Pieter Wilssens
Van 14u tot 17u doorlopend advies. Je moet je niet vooraf inschrijven. Eigen instrument meebrengen kan interessant zijn.

Demo Feedback met Bart Maris (Think of One, Flat Earth Society), Bavo Vanden Broeck (Dranouter festival), Wim Claeys (Ambrozijn), Toon Van Deuren (ex-programmator De Roma, Greenhouse Talent), Jan Hautekiet (pianist, producer, journalist, medeoprichter Studio Brussel). Powered by Poppunt.
Van 15u30 tot 16u30 demo feedback.

Jazzjam & Folkjam met Jean Van Lint (Swing Dealers, Marijn Devalck), Tom Dewulf (AedO) en Greet Stevens
Van 15u tot 16u en van 16u30 tot 17u30 open jam in de foyer. Vrij toegankelijk

Verder kunnen alle muzikanten, organisatoren en liefhebbers in de Ploter bij de stand van Muziekmozaïek permanent terecht voor alle informatie over het Impulscentrum voor Folk en Jazz, over de tijdschriften Goe Vollek! en Jazzmozaïek of de instrumentenverzekering van Muziekmozaïek. Je kan er verder ook terecht voor de aankoop van partiturenboeken en naslagwerken of voor administratieve bijstand.

Wedstrijd: Hudson jazzgitaar te winnen
We organiseren dit jaar voor het eerst een ludieke wedstrijd met als eerste prijs een Hudson jazzgitaar! Iedereen kan deelnemen door het oplossen van een paar vragen (waarvan de antwoorden op de Folk & Jazzdag te vinden zijn!)

Schrijf dus alvast zondag 16 oktober in jouw folk- en jazzagenda en zak die dag af  naar cc De Ploter in Ternat. Het mooie cultuurcentrum wordt die dag gezelliger dan ooit ingericht!