Wie graag traditioneel Ierse fluit wil leren spelen kan vanaf 1 oktober terecht bij een Nederlandse "tutorial" van Jules Bitter, getiteld Whistle Basics. Dit is een audio-visule methode (boek & cd-rom) voor de Ierse (tin-)whistle. Op 25 oktober zal de auteur het pakket officieel presenteren in Middelburg.

De auteur en fluitist Jules Bitter is al ruim 25 jaar bezig met het spelen van Keltische muziek. Naast podium-, studio-, en sessiemuzikant is hij ook fluitdocent voor whistle & concert flute, en heeft een eigen lespraktijk thuis en geeft workshops aan de hand van de Whistle Basics Methode. Hij was 5 jaar gastdocent voor de Stichting Volksmuziek Nederland (SVN).

Bitter merkte dat er een duidelijke behoefte was aan Nederlandstalige uitleg voor de Ierse fluit, en heeft in Whistle Basics 70 video's en 99 mp3's van technieken en tunes verwerkt. Naast de behandeling van technieken en tunes is er ook veel achtergrondinformatie over de Ierse muziekcultuur, en voor degenen die weinig of niets weten van muziektheorie is er een apart hoofdstuk over elementaire muziektheorie in relatie tot de Ierse traditionele muziek. De methode is geschikt voor zowel beginners als gevorderde spelers.
 
Vanaf 1 oktober 2008 zijn 3 verschillende uitvoeringen beschikbaar van het pakket. Een luxe full color uitgave van boek en cd-rom, een zwartwit uitgave van het boek plus cd-rom, of alles op cd-rom. Op 1 november is de officiële presentatie tijdens het Celtic Festival Rilland (www.celtic-festival.nl) met special guests Helen Flaherty, Dave Munnelly en Philippe Masure.
Tijdstip : 15.15 - 16.00 uur.
 
Meer info over de methode en een uitgebreide preview zijn te vinden op de site van Jules Bitter: www.fluitpraxis.com.

jules bitter - whistle basics
Jules Bitter - Whistle Basics