Concertorganisatie Groeten Uit Oisterwijk opent en sluit haar volgende GUO-concertserie 2019/2020 met twee unieke projecten. In vier Oisterwijkse huiskamers is er op zondag 29 september een GUO-miniconcertjesdag. Op dinsdag 5 mei viert GUO bevrijdingsdag met activiteiten rond thema ‘Oisterwijk Vrij – Vrij Oisterwijk’. Voor beide projecten zijn de voorbereidingen in volle gang. Nog niet alles ligt vast, maar zeker is al dat de activiteiten verspreid over Oisterwijk plaatsvinden, dat GUO samenwerkt met inwoners en organisaties uit Oisterwijk en dat beide dagen uitmonden in bijzondere slotconcerten in GUO’s concertlocatie Boschoord aan de Gemullehoekenweg.

Huiskamers
Voor de GUO-miniconcertjesdag stellen vier Oisterwijkers hun huiskamer beschikbaar. Per huiskamer geeft een solist of duo vier zit-/luisterconcertjes van elk twintig minuten, bij elkaar zestien miniconcertjes. Bezoekers wandelen in vier groepen van maximaal dertig deelnemers van huiskamer naar huiskamer. De apotheose is het zeventiende concert waarin de solisten en duo’s alle muziekgenres samenbrengen in een gezamenlijk slotconcert van tweemaal drie kwartier in Boschoord.

GUO boekte hiervoor polyvalent wereldmuziekorkest Liqa dat onder artistieke directie staat van de Vlaamse meesterviolist, componist en arrangeur Wouter Vandenabeele. De genres lopen uiteen van klassiek tot jazz, van folk tot world, van singing-songwriting tot eigentijdse improvisaties en allerlei cross-overs die deze genres verbinden Ook de instrumenten kennen een grote variatie. Vier Oisterwijkers stelden hun huiskamer al beschikbaar.

Artiesten
In de Van Rijckevorsellaan speelt Syrisch-Aramees duo Elias Bachoura & Shalan Alhamwy world op ud (Arabische luit) en viool, in de Kerkstraat speelt Wouter Vandenabeele eigentijdse improvisaties op viool, op de Tilburgseweg brengt Jasmijn Lootens een klassiek repertoire op cello en aan de Lange Kant mengt duo Jeroen Knapen & Naomi Vercauteren al deze genres en nog meer op gitaar en viool.

Na hun huiskamerconcerten komen muzikanten en bezoekers samen in Boschoord voor het slotconcert van Liqa. Dit Belgisch-Syrische wereldmuziekorkest smeedt elk denkbaar muziekgenre tot één geheel. Mogelijk voegen zich hier de vocalen van Elly Aerden ook nog bij.  

Wouter Vandenabeele speelt in een huiskamer en met Liqa
Wouter Vandenabeele speelt in een huiskamer en met Liqa

Bevrijdingsdag
Voor bevrijdingsdag liggen er plannen voor twee geleide wandelingen, twee rondleidingen en een lezing met expositie, film en publicatie. Deskundigen van Oisterwijkse organisaties voeren deze activiteiten uit. Ze vinden gelijktijdig plaats op verschillende locaties in Oisterwijk. Deelnemers kiezen één activiteit en komen daarna samen in Boschoord voor een bijzonder slotconcert dat past in thema ‘Oisterwijk Vrij – Vrij Oisterwijk’. Het concert laat zich mogelijk combineren met een eenmalige art performance van kunstenaars uit Oisterwijk en omgeving die  beeldende kunst, poëzie en muziek laten samenvloeien.  

Geleide wandelingen
Tijdens een wandeling door het centrum van Oisterwijk staat een stadsgids stil bij het monumentale kunstwerk aan de Spoorlaan. Het verwrongen staal van trein en rails herinnert aan de treinexplosie in de Tweede Wereldoorlog. Die richtte een ravage aan in het stadscentrum. Andere aandachtspunten zijn de oude vrijheidseik, de Petruskerk met haar kogelgaten en oorlogsgraven, de struikelstenen bij woningen van joodse oorlogsslachtoffers uit Oisterwijk.   

Frans Kapteijns, de bekende oud-boswachter van Natuurmonumenten en tevens GUO-bestuurslid, leidt een natuurwandeling door Oisterwijks bos- en vennengebied. Daarin vestigt hij de aandacht op bospaden die verhard zijn met puin van het bombardement op Rotterdam waarmee Duitsland Nederland de Tweede Wereldoorlog introk. Zo moesten munitiedepots vlot bereikbaar zijn voor zware Duitse voertuigen. Die depots lagen verscholen in het bosgebied.

Rondleidingen
Tijdens een rondleiding langs het industriële erfgoed van de voormalige lederfabrieken KVL wijst een gids onder andere op het monumentale kunstwerk. Zij het verwaarloosd en helaas in verre staat van verwering herinnert dat nog altijd aan de confiscatie van KVL door de Duitse bezetter in de Tweede Wereldoorlog.

Op een rondleiding op de ommuurde joodse begraafplaats schenkt een gids aandacht aan de ruim tweehonderd graven, de grafstenen met hebreeuwse opschriften, de begrafenisrituelen en het metaheerhuisje ter plekke, aan het wedervaren van de joodse gemeenschap in Oisterwijk en omgeving en aan de voormalige synagoge in het huidige Jodenkerksteegje. De joodse begraafplaats bevindt zich in de bossen op Landgoed De Hondsberg. Het Jodenkerksteegje in Oisterwijks centrum verbindt de Kerkstraat met de Hoogstraat.

Lezing
Een historicus, verbonden aan Heemkundekring De Kleine Meijerij, gaat in een lezing op het AZC in op Oisterwijk als toevluchtsoord door de eeuwen heen. Niet iedereen verwelkomde alle groepen vluchtelingen even hartelijk. Wat dat betreft is er niet veel veranderd. Mogelijk laat de lezing zich combineren met een expositie, een filmvertoning en een publicatie.

Door de eeuwen heen vestigde een relatief grote joodse gemeenschap zich in Oisterwijk. Ter protectie van de lokale middenstand kregen joodse handelsreizigers in nabije steden, waaronder Tilburg, een handels- en vestigingsverbod. Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in 1914 vluchtten een miljoen Belgen naar zes miljoen zielen tellend neutraal Nederland. Vijftienhonderd Vlamingen vonden een veilig onderkomen in 3800 inwoners tellend Oisterwijk. Velen keerden huiswaarts, sommigen vestigden zich definitief in Oisterwijk en omgeving. Ondertussen leven ze er voort in nazaten bij wie dus Vlaams bloed door de aderen stroomt. En sinds 1990 tot heden vinden asielzoekers wereldwijd tijdelijke huisvesting in het AZC van Oisterwijk.

Thematisch slotconcert
Met een bijzonder slotconcert brengt GUO op bevrijdingsdag alle deelnemers aan de verschillende activiteiten samen in Boschoord. In Nikitov zingt singer-songwriter/gitariste Niki Jacobs rockclassics van oorspronkelijk joodse artiesten. Zij laat zich begeleiden door muzikanten uit veelal klassiek-symfonische orkesten van wie in elk geval een cellist en een accordeonist Niki zullen bijstaan. 

Het unieke is dat Niki de songs zingt in het jiddisch en de muzikanten de instrumentatie hebben  gearrangeerd in een klezmer-idioom. In dit jiddische klezmerconcert van Nikitov komen songs voorbij van artiesten als Amy Winehouse, Bob Dylan, Dolly Parton, Paul Simon, Leonard Cohen, Billy Joel, Beck, Kiss en Led Zeppelin.       
 

Niki Jacobs van Nikitov
Niki Jacobs van Nikitov

Verwonderen en verbinden
Met beide projecten wil GUO Oisterwijkers, bezoekers van elders en muzikanten zich laten verwonderen en zich met elkaar laten verbinden. Pure Oisterwijk-promotie, aldus de organisatie. Bij bewezen succes laat GUO beide projecten uitgroeien tot een jaarlijks terugkerende traditie. Tussen beide projecten door plant GUO haar gebruikelijke zit-/luisterconcerten op zondagmiddagen in Boschoord. Ook daarvoor zijn de voorbereidingen in volle gang.

Ticketreserveringen voor beide projecten en alle overige concerten uit GUO-concertserie 2019/2020 starten medio april 2019. Tot die tijd voltrekt zich in Boschoord GUO-concertserie 2018/2019. Eerstvolgend GUO-concert is dat van Andy Irvine op zondagmiddag 18 november aanstaande. Zojuist kende  nationale omroep van Ierland RTE aan deze Ierse folkicoon de Lifetime Achievement Award toe. Zijn concert bij GUO is het enige in Nederland tijdens zijn Europese najaarstoer. De voorverkoop loopt hard en GUO hanteert het principe 140=VOL=OP! Meer info? Check http://guo.inoisterwijk.nl.