Image

Oegandese zanger in Wandelende Tak
Het VPRO-programma De Wandelende Tak besteed maandag 8 april tussen 19.00 en 20.00 uur aandacht aan de Oegandese zanger Benon Bweerah. Oeganda is een land, vol met tradities van muziek en dans. Maar ook een land dat volop in ontwikkeling is. Benon Bweerah is een zanger van traditionele, historische, maar ook gewoon amusante liederen. Hij is ook iemand die open staat voor het zoeken naar nieuwe vormen.

Folk op de Nederlandse radio

De enige landelijke zender die iets aan folk doet is de VPRO. Maar zoals dat bij de VPRO past, toch net weer een tikje elitair, vooral niet té populair. Daar zit natuurlijk veel prachtigs bij, maar de Belgische zenders pakken het complete spectrum op.

Peazens en Moddergat
Bij de VPRO is er elke werkdag 's ochtend tussen 06.00 en 07.00 uur het programma: De gezamenlijke zenders Peazens en Moddergat. Het wordt gepresenteerd door Wim Bloemendaal. Hij zegt het verband te leggen tussen pop en muziek die nergens anders wordt gehoord dan op de plaats van herkomst.

De Wandelende Tak
Dan is er elke maandag van 19 tot 20 uur op Radio 4 De Wandelende Tak. Correspondenten van over de hele wereld laten opnames horen van muziek uit verre streken. Het programma wordt samengesteld en gepresenteerd door Walter Slosse.Info: VPRO - Radio 4, Postbus 6, 1200 AA Hilversum. Telefoon 035-6712533. Of http://www.vpro.nl.

Folk op de
Belgische radio

Algemene muziekprogramma's op Belgische radiozenders draaien niet alleen populaire muziek, maar putten ook uit voor Hilversum vreemde genres als folk, chanson, luisterlied en america. Daarnaast richten een aantal programma's, zich specifiek op folk en aanverwante muziek, met name op Radio 1 en de zender Klara.

Cucamonga
Elke maandag van 22.05-24.00 uur op Radio 1 het programma Cucamonga, een informatief programma rond hedendaagse muziek van over de hele wereld, met interviews, concertinfo, live-opnamen en een eigenzinnige keuze uit het aanbod van nieuwe cd's.
Tweede paasdag 1 april brengt Cucamonga interviews met de Britse jazzy-underground-experimental groep Mrs Pilgrimm over hun titelloze nieuwe lp en met Teenage Fanclub over de nieuwe cd 'Songs of wisdom & hope' met Jad Fair.

De Groote Boodschap
Jan Vanlangendonck presenteert elke donderdagavond van 22 tot 24 uur het programma De Groote Boodschap met concertfragmenten,, concertkalender, nieuwe cd's en gesprekken met gasten.

Zazou
Artiesten die in België optreden of een nieuwe plaat uitbrengen, zijn welkom in studio 'Toots' van het programma Zazou (zie hierboven voor concert Elliott Murphy) om een korte akoestische set te spelen. Zazou wordt elke dag op Radio 1 uitgezonden van 13.30 - 15.00 uur. Presentatie en Samenstelling: Mark Lefever

Klara
De zender Klara is in Nederland niet eenvoudig te ontvangen. Klara zendt daarom vanaf nu haar programma's ook via internet uit. Meer info op http://klara.be. De programma's Rans, elke zaterdag van 17 tot 19 uur en Hemel en Aarde, elke zondag van 22.30 tot 24 uur zijn zeer de moeite waard. Maar ook het eigenzinnige Mixtuur, elke werkdag van 22.30 tot 23.30 is interessant met eigentijdse klanken uit jazz, blues, ambient, chanson, populaire en wereldmuziek.

Hemel en Aarde
Hemel en Aarde besteedt zondag 31 maart tussen 22.30 en 23.30 aandacht aan: "Extatische blikken": ghazals gezongen door de Pakistaanse zanger Ghulam Ali, met Ustad Sultan Khan op sarangi, Arshad Ali op tabla en Aziz Hussain op harmonium. Live concert opgenomen in de Londense Barbican hall in 1984. Daarnaast een hedendaags live concert door Anoushka Shankar, sitar, opgenomen in Carnegie Hall, New York, 2001. Met twee tablaspelers, Bikram Ghosh en Tanmoy Bose.

Rans
Paul Rans grasduint in het aanbod wereldmuziek elke zaterdagavond van 17 tot 19 uur. Zaterdag 30 maart komt Rans met een concert van Kimiz, met Christel Borghlevens en Dirk Van Esbroeck, opgenomen tijdens Feestival Gooik op 8 juli 01. De Focus is dan gericht op Baskenland.