Image

Het Boombal in Gent trekt maandelijks een
paar honderd dansers zoals hier op 25 ferbuari bij
het Brabants Volksorkest (foto site www.boombal.be)

Arnoud: Levendige folk-dans scene in Berlijn

De opkomst van de folkbals, niet enkel in België
maar ook in Nederland en Duitsland

Arnoud - het brok enthousiasme achter Folkclub Twente - was onlangs voor zijn werk in Berlijn. Alle avonden was er toevallig ook een folk-bal. En laat dat maar over aan Arnoud. Enthousiast meldt hij bij thuiskomst zich kostelijk vermaakt te hebben. Hij hoorde dat er een paar honderd folk-dansers in Berlijn en omgeving actief zijn. Op verzoek heeft hij voor Folkforum.nl zijn ervaringen op een rijtje gezet:

Wie had dat gedacht, zo'n levendige folk-dans scene in Berlijn. De eerste avond was het gelijk raak met een leuk tikkie jazzy bandje: Folkringer. Toch wel 80 dansliefhebbers en een eerste klas Tanzmeister die na een korte uitleg gelukkig zelf ook het goede voorbeeld gaf. Een enorme hoeveelheid dansen met de nadruk op Balkan en Israelisch.

De tweede avond in Potsdam speelde een forse band ten bal voor ook zo'n 80 dansers. De DICK-band die hun cd de Nederlandse titel: 'de laatste noot' hebben gegeven speelden - vermoed ik - meer Engelse en Duitse dansen. Was in ieder geval wat makkelijker, maar misschien ook door de meer geaccentueerde 'Duitse' stijl.

Volksdansen? Nee, niks met klederdracht, stokjes, lintjes en klompen.
Noem het maar folk-dans of folk-bal, bal populair…

Op Belgische folkfestivals ontkom je niet aan een scottisch, bourree, polka, wals. Daar lijken ook steeds meer bals te onstaan (straks het Mega Boombal op do 24/4 vanaf 18 uur in De Centrale in Gent). Maar in Berlijn dus ook met weer veel leeftijdgenoten en jonger.

En Nederland dan? Ja, daar lijken de folk- bals ook in opkomst. Veelal Vlaams/Frans en zelfs boven de grote rivieren. Vaak in beperkte kring zoals laatst in Harlingen en Wageningen, maar ook groter opgezet zoals aanstaande zaterdag vanaf 20:00 in Enkhuizen, De Nieuwe Doelen, Spoorstraat 2 (inderdaad vlak bij 't station). De organisatie (leden van Sleur) doen dit nu voor het derde jaar en verwachten meer dan 200 bezoekers. Daar moet ik natuurlijk ook gaan kijken. Tip: luchtige kleding en makkelijke schoenen. Er is instructie, ervaring niet nodig. Info/reservering: Gerie Schouw tel. 0228 - 312 995 (liefst tussen 18-19 uur).

Info:
FolksTanz Kalender Berlin http://folkstanz.in-berlin.de/
Folkinger http://www.folkinger.de/
DICK-band http://www.dickband.de/
Folkclub Twente: http://folk.twente.org/

PS: Aanvankelijk zou er op 11/5 mogelijk een bal zijn bij Folkclub Twente met An Erminig en hoogst waarschijnlijk 14/6 een groot bal in Groningen. Maar 11/5 is moederdag en dat zou het bezoekersaantal nadelig beïnvloeden. Dus gaat het bal in Enschede niet door. Als alternatief komt nu John O'Dreams en wel op vrijdag 16 mei om 20.30 uur.