Image

Sarah Harmer

BRTO-Americana-festival Bergen op Zoom

Beste redactie van Folkforum,
Zondag 24 maart vond in de studio van de BRTO te Bergen op Zoom het eerste BRTO-Americana-festival plaats, waaraan werd meegewerkt door Slaid Cleaves, Sarah Harmer, Autumn K. Dial, Lex Koopman, The Lazy Sunday en mystery-guest: Bianca DeLeon (een Texaanse zangeres uit de kring van intimi van wijlen Townes van Zandt).
Op de website van de BRTO (http://www.brto.nl) is een sfeerverslag van dit festival te lezen en zijn ook foto's van het festival te zien. Wellicht iets om op de Folkforum-site melding van te maken?
Met vriendelijke groet, Jos van den Boom Crossroads BRTO-radio Bergen op Zoom

antwoord: natuurlijk Jos, maar hieronder plaatsten wij alvast een uitreksel uit jullie verslag. red.ff

Er zijn mooie, kleurrijke (digitale) foto's van genoemde artiesten gemaakt, zoals de bij deze reactie geplaatste foto van Sarah Harmer. De opnames die tijdens het BRTO-festival zijn gemaakt zullen in de komende weken worden uitgezonden in het radioprogramma Crossroads (elke vrijdag van 20.00 tot 22.00 uur en zaterdag-middag van 12.00 tot 14.00 uur). Bovendien zullen ze beschikbaar worden gesteld aan diverse lokale omroepen in Nederland, waaronder Radio Winschoten en Radio Hoorn, van welke omroepen Theo Oldenburg en Nico Druijff, tijdens het festival achter de schermen interviews maakten met de optredende artiesten. De BRTO is vast van plan komend jaar nogmaals een Americana-festival te organiseren. Bovendien loopt men binnen de omroep met het plan rond later dit jaar een festivalletje te organiseren met nieuw Nederlands Americana-talent.

Bijzondere line-up Americana-festival in Bergen op Zoom

Het uitgebreide verslag op de BRTO-website gaat in op de conceptie en geboorte van het eerste Americana-festival. Bovendien wordt ingegaan op elk onderdeel van het programma. Het festival had een bijzondere line-up: Slaïd Cleaves', Sarah Harmer', Autumn K. Dial, Binca de Léon, Lex Koopman en The Lazy Sunday Dream. Hier wat citaten uit de bespiegelingen over alle optredens.
Voor het complete verslag zie http://www.brto.nl

Slaïd Cleaves
…De 3 kwartier durende set spetterde vanaf de eerste minuut. Aardig was ook dat Slaïd zijn muzikale metgezellen alle ruimte gaf. Zo mocht bassist Ivan Brown zijn prachtige "He's tough, he's Six" vertolken, met een 5-jarig studiobezoekertje (Simon) gezeten op de hals van zijn contrabas en werd de set afgesloten met een song van de nieuwe solo-CD van Gurf Morlix. Het ruim 80-koppige publiek genoot van de eerste tot de laatste minuut…
Sarah Harmer
…Slechts begeleid door haar eigen gitaargeluid, kreeg Sarah binnen enkele seconden het publiek aan haar voeten. Met haar kristalheldere stemgeluid en indrukwekkende songs, toonde Sarah aan dat de enthousiaste kritieken die in de pers verschenen naar aanleiding van haar vorig jaar verschenen CD "You were here" (naar aanleiding waarvan ze zelfs werd uitgenodigd in de Amerikaanse show van David Letterman) volkomen terecht zijn...
Autumn K. Dial
…Het mag dan zo zijn dat de muziek van de uit Seattle afkomstige Autumn K. Dial niet voor iedereen even toegankelijk is, zondagmiddag wist de frêle zangeres met haar indrukwekkende gitaarspel en haar begeesterende songs en mooie stem, het publiek diep te raken…
Binaca de Léon
…Een toevallige ontmoeting op Blue Highways op zaterdag 23 maart jl. leidde tot een "surprise"-act op het BRTO-festival. Bianca deLeon, iemand die behoorde tot het kringetje van intimi rondom wijlen Townes van Zandt, is in Nederland voor het leggen van contacten en zoeken naar een platenmaatschappij die haar vorig jaar verschenen CD "Outlaws & Lovers" (m.m.m. Joe Ely!) zou willen uitbrengen. Bianca was graag bereid om naar Bergen op Zoom te komen om deel te nemen aan het BRTO-festival. Begeleid door de in countrykringen erg beroemde John Permenter op viool, vertolkte Bianca haar emotievolle bordersongs. Tussendoor vertelde zei anecdotes over het leven in het grensgebied tussen Texas en Mexico en de ondeugende dingen die ze daar in haar jeugdige jaren uitspookte. Het publiek wist het te waarderen! …
Lex Koopman
…Met verve zette de magere man uit het hoge Noorden een set van ruim een half uur neer, waarin hij songs van zijn meest recente CD "Plastic Jesus" afwisselde met liedjes van zijn debuutplaat "Stumblin'Blocks". Voor goede singer/songwriters hoef je dus beslist niet per sé naar het buitenland! …
The Lazy Sunday Dream
…Jan -the Lazyman- van Doorn vormt met zijn vrienden van The Lazy Sunday Dream ongetwijfeld de band met het hoogste alcoholpercentage van Nederland. En dat moet 'tie maar zo houden ook, want het optreden van LSD kreeg daardoor ongetwijfeld een nog geïnspireerder karakter. Het publiek kon het in ieder geval erg waarderen en genoot met volle teugen (letterlijk en figuurlijk dus) van de muziek van de groep, die terecht werd aangekondigd als het Nederlandse equivalent van The Gourds. The LSD werkt momenteel aan nieuwe songs voor een later dit jaar te verschijnen CD. Tijdens de sessie werden die songs alvast gespeeld (steevast in plat Amsterdams aangekondigd door Jan met de tekst: "En dan nu een verrassing: een nummertje van onze nieuwe CD"….

We konden ons hart ophalen in Bergen op Zoom
Nadat we een dag eerder al enorm hadden genoten van de artisten op Blue Highways, konden we een dag later opnieuw ons hart ophalen. Sarah Harmer, Slaid Cleaves (+band), Autumn K.Dial, maar ook de Lazy Sunday Dream, Lex Koopman en als extra Bianca de Leon (Texmex-achtige vocaliste) traden op op dit mini-festival. De BRTO (Jos van de Boom) slaagt er iedere keer weer in om prima artisten naar Bergen op Zoom te halen.
Iedere maand zijn de sessies al een muzikaal hogtepunt in het Westbrabantse, maar dit keer was het helemaal top. Een compliment voor deze lokale omroep is zeker op zijn plaats. Dat de artisten er ook van genoten was duidelijk aan hun hoog kwalitatieve optredens te horen.
's Avonds ben ik nog naar Mary Black in Breda geweest, maar dat was voor mij een tegenvaller t.o.v. zaterdag en zondagmiddag.
Met vriendelijke groet, Piet Kikkert, Roosendaal

Misschien wel 't muzikaalste weekend van het jaar
Het jaar is nog lang niet om, maar waarschijnlijk is het muzikaalste weekend al geweest.
Eerst Blue Highways in Vredenburg.
Enig minpuntje: teveel goede artiesten die tegelijk optraden waardoor je bij iedere keuze vreesde veel te missen aan het optreden waar je niet bij was (achteraf bleek dat soms ook zo te zijn).
Voor sommigen was dit festival te country en te oubollig. So what? Oubollig betekent volgens mijn woordenboek o.a. boertig, min of meer ruw komisch. Country betekend platteland. Prima! Daarom had ik het dus zo naar m'n zin.
Voor wie vernieuwende, commerciele dan wel letterlijk oorverdovende "grote-stad" rock wil horen zijn er genoeg andere alternatieven. Eerlijke en goede roots muziek, mag dat alsjeblieft ook zo nu en dan?

Wie aan Blue Highways niet genoeg had, kon op zondag 24 maart in de BRTO studio in Bergen op Zoom terecht.
Daar hoefde je gelukkig niet te kiezen. Een aantal Blue Highways artiesten traden er in een intieme setting op. Voordeel: ongedwongen muziek maken en optimaal contact met het publiek.

Slaid Cleaves en zijn band maakten de definitie van oubollig in al z'n positieve betekenissen meer dan waar. Echte liedjes, geinige dialogen en een bassist die ondanks het zichtbare slaapgebrek ('s nachts met de Hillbilly Boogiemen Hank Williams liedjes gezongen) toch nog een staande show op z'n bas weggaf.
Autumn K.Dial en Sarah Harmer horen thuis in een kleinere ruimte. Bianca De Leon ook met haar breekbare maar vooral mooie liedjes. Prachtig.
De verrassing voor mij was toch het Nederlandse aandeel. Lex Koopman had zijn levenspartner Bonnie Boonstra en huisvriend Harry Zandstra ook meegenomen. Met z'n drieen zongen ze loepzuiver oorstrelende liedjes. En ook Lex Koopman solo bleek een ras entertainer te zijn, niet alleen door zijn droog komische praatjes, maar ook door zijn songs. Een CD van dit trio kan er wat mij betreft niet snel genoeg zijn.
De Lazy Sunday Dream waren top. Opnieuw veel humor maar vooral ook veel nieuw materiaal. Die nieuwe CD kon nog wel eens beter worden dan Soulages.

Wie er niet bij was maar wel in de gemeenten Hoorn, Winschoten, Reiderland of Bergen op Zoom woont, die heeft geluk.
In de volgende radioprogramma's zullen live opnames en interviews te beluisteren zijn: Radio Hoorn - Long Distance - woensdags van 20.00 tot 21.00 uur
Radio Winschoten (ook voor Reiderland) - Alt.Country Cooking - donderdags 19.00 tot 21.00 uur
BRTO radio (Bergen Op Zoom) - Crossroads - vrijdags van 20.00 tot 22.00 uur
Ook voor de folk liefhebber!

Theo Oldenburg