Voor de derde keer is er in Haarlem het festivalweekend Celtic Nights, het vervolg op Celtic Nights in Caprera. Twee avonden Ierse muziek met in de Grote Zaal van de Philharmonie drie concerten: op vrijdag 16 september is er een dubbelprogramma van Martin Hayes & Dennis Cahill (za 17/9 ook in Eindhoven) en na de pauze Dervish (za 17/9 ook in Dranouter). Op zaterdag 17 september staat Mary Black op het programma, een eenmalig concert in Nederland exclusief in de Philharmonie. Op beide avonden is er aansluitend in de Kleine Zaal een late night-programma door The Celtic Tenors. Vooraf is er een Ierse maaltijd.

Martin Hayes & Dennis Cahill

hayes & cahill
Hayes & Cahill

Het optreden van het Iers/Amerikaanse duo Martin Hayes (viool) en Dennis Cahill (gitaar) is een perfecte opwarmer voor de Holland-tour van de heren die in februari 2006 van start gaat. Hayes & Cahill hebben hun eigen plek in de enorme diversiteit van Ierse muziek en staan daarbij op eenzame hoogte. Ze zijn internationaal geroemd om hun samenspel. Moeiteloos vermengen ze traditionele, pure Ierse muziek met klassiek, blues en jazz in hun ‘vurige' optredens. Overigens is dit Ierse topduo een dag later (za 17/9) te zien in Muziekcentrum Eindhoven.

Dervish
Dervish is traditie en temperament in één. Energieke jigs & reels worden afgewisseld met prachtige afgemeten songs. De virtuoze muzikanten begeleiden frontlady Cathy Jordan, die met haar geheel eigen stijl en stemgeluid het gezicht is van Dervish. Na optredens in China, Israël, Japan, de VS en Hongkong, komt de band nu naar Haarlem. De volgende dag zijn alle leden in het Belgische Dranouter om er in Muziekcentrum 't Folk cursussen op de verschillende instrumenten te geven. Vanaf 14u: Workshops Mandola, Fluit, Viool, Accordeon, Bodhran en Bouzouki. 1830: Iers Buffet en 2030: Optreden Dervish.

Mary Black
De carrière van Mary Black omspant ruim twintig jaar. Ooit begonnen in de folkclubs van Dublin, is ze nu uitgegroeid tot een legende in haar eigen land, en behoort ze tot de beste zangeressen ter wereld.

mary black
Mary Black

Mary Blacks wortels liggen hoorbaar in Ierland, ze zingt dan ook af en toe een Ierse traditional, maar ze kiest toch vooral werk van eigentijdse Ierse songschrijvers. Haar favorieten zijn o.a. Noel Brazil, Shane Howard en Steve Cooney, maar ze nam ook veel werk van Jimmy McCarthy op. Ze geeft ook veel ruimte aan andere artiesten: Eleanor McEvoy is een mooi voorbeeld van een jonge, ambitieuze muzikante die in Mary's band opgenomen werd en een succesvolle solo-carrière startte.

En dan is er nu een nieuwe cd-plus-dvd. Het is een live-album, iets waar fans al jaren om bleken te vragen. Met de samenstelling hiervan is zorgvuldig rekening gehouden met de in 2001 verschenen dubbele verzamelaar, zodat er geen overlap zou ontstaan. De dvd bevat o.a. een, inmiddels al bekroonde, documentaire over het leven van Mary, plus een flink aantal live-nummers.

Celtic Tenors
The Celtic Tenors zijn drie Ierse tenoren die traditionele Ierse volksliedjes zingen, die zij in een operajasje hebben gestoken. Het zijn Matthew Gilsenan, James Nelson en Niall Morris. Eind vorig jaar trokken ze al eens lang Nederlandse podia. Over hun concert in schouwburg De Maagd van Bergen op Zoom schreef Monique Meeuwisse in BN/De Stem ondermeer:
... De stemmen van de drie Celtic Tenors vullen elkaar prachtig aan en daar maken zij in ieder nummer opnieuw optimaal gebruik van. Niall Morris heeft een wat scherper dominanter geluid, James Nelson wat voller en breder en de natuurlijke klank van Matthew Gilsenan past daar als een verbindende factor heerlijk tussenin. Daarbij bleken de tenoren naast hun soms acrobatische vocale prestaties gewoon snelle jongens die op een ludieke en frisse manier het publiek wisten te bespelen. Het ene moment brachten ze melancholie, dan weer pure romantiek....

Passe Partout Festivalweekend Celtic Nights
vr 16 en za 17 september 2005
€67,40 €62,60 €57,80
65+/CJP €61,40 €56,60 €51,80

De organisatie van de Celtic Nights is een samenwerkingsverband tussen de Philharmonie en Peter Boone Music Productions. Zie www.pbmusicprom.nl/ en www.philharmonie.nu.

Voor het concert van Martin Hayes & Dennis Cahill in Eindhoven zie: www.muziekcentrum.nl. Voor de workshops en het concert van Dervish in Dranouter zie: www.folkdranouter.be.