Dubius: eigenwijze popmuziek met invloeden uit roots- en folkmuziek

"Eigenlijk liefst helemaal geen label"

Het meest originele geluid komt op NAP van Dubius. Zelf geschreven Nederlandstalige songs. Hun knappe eigentijdse teksten worden vertolkt door twee goede zangers, waarvan er een (Dick Dijkman) in zijn articulatie in de verte doet denken aan Thé Lau. Ze omschrijven hun eigen sound als Nederlandstalige pop- / luistermuziek met wat invloeden uit roots- en folkmuziek.

dubius

Dubius

Toch zorgt het bijzondere instrumentarium van Dubius met ondermeer viool, nyckelharpa, fluit, mandoline en trekharmonica voor een meer folky geluid dan pop, temeer als de doedelzakklanken overwaaien uit zowel de Auvergne als Letland. Die lyriek wordt omringd met de nodige pit in de ritmische basis met bas en akoestische gitaar.

Melancholie
De groep, die in 2001 in Nijmegen werd opgericht, kan zowel donker als vrolijk klinken. Dat is te horen op de mini-cd Wals uit 2003 en op het nummer 'Minnen' dat op hun site is prijs gegeven van hun full-album. De master van die cd is klaar, de groep is nu op zoek naar een label. Trouwens de drie nummers die op NAP staan zijn ook van dat nog uit te brengen album afkomstig. Doedelzak- en nyckelharpaspeler Marcel Grotens: "Twee van de drie NAP-nummers behoren wel tot het meer vrolijke werk. De Dubius-cd heeft zeker een donkere sfeer mee, maar heeft ook een glimlach. Melancholie ligt wel telkens op de loer!"

Wat zo bijzonder is aan Dubius zijn de eigentijdse teksten. De aanpak doet in die zin denken aan wat ooit Trio Bier in Amsterdam deed. In de muziek zetten ze ook een groot eigen stempel. Marcel Grotens: "Alle teksten schrijven we zelf en ook het grootste deel van de muziek. Er zijn een paar bewerkte traditionals te vinden. Maar die zijn echt door onze 'dubiusmangel' gehaald."

Popmuziek
Op de vraag of Dubius in de typering van muziek bewust de term folk naar achteren 'mixt' terwijl de muziek daar toch dicht tegenaan leunt zegt Grotens: "Noem onze muziek maar eigenwijze popmuziek. Er is een folkelement aanwezig, zeker. Dat proberen we niet bewust te ontwijken. Eigenlijk zien we het liefst helemaal geen label. Nederlandstalig laten we maar weg, dat spreekt wel voor zich. Onze muziek zal zich wel steeds meer van folkmuziek gaan verwijderen denk ik. De teksten staan duidelijk in het hier en nu, dat is een heel groot verschil met traditionele muziek. In de toekomst zal ook al de muziek door ons zelf geschreven worden. De instrumenten zullen inderdaad een stevige folkinvloed blijven geven, maar dat onderscheidt ons dan weer van andere bands. We ontwikkelen verder, er ontstaat al een echt Dubius geluid. Waarschijnlijk naar meer pshychedelische muziek. Daar hebben veel bandleden wel een voorliefde voor."

De drie NAP-nummers:
- Zij is anders (trad. / tekst, M.Grotens en D.Dijkman / arr. Dubius)
- Ongewone Dag (tekst + muziek, D.Dijkman / arr. Dubius)
- Paaldans (tekst + muziek R.Seidel / arr. Dubius)

Bezetting:
Peter van den Bos (viool), Dick Dijkman (zang, gitaar en mandoline), Marcel Grotens (doedelzak, nyckelharpa), Niels Keijzer (bas), Roel Seidell (zang, mondharmonica, fluit, trekharmonica).

Discografie:
Mini-cd Wals ('03), Debuutalbum binnenkort.

Zie ook www.dubius.nl.