Inspiratie van de straat, liefde en het leven

Ze hadden de vraag al lang verwacht bij Matzko, dus schreef bassist Rens van Dijk het antwoord bij voorbaat al op een papiertje:
...."Maakt Matzko folk of rock of toch popmuziek? En is het nu een akoestische band of niet? Folkmuziek kenmerkt zich door verhalende liedjes en deuntjes, ofwel reels of tunes of jigs. Wat popmuziek is weet niemand en met rock bedoelen we dampende, stampende, stevige muziek met kloten. Matzko speelt veel verhalende liedjes en deuntjes en krijgt daardoor het etiket 'Folkband' opgeplakt. Matzko speelt ook dampende, stampende stevige nummers en is derhalve ook een rockband. Helemaal mooi wordt het wanneer de verhalende liedjes en deuntjes stampend en dampend uit je luidspreker klinken of de zaal in worden geslingerd, want dan is Matzko helemaal Powerfolk. En wat betreft die kloten; kom maar eens kijken!"

rens van dijk van matzko
Rens van Dijk (Matzko), foto Ronald Rietman

Ruig
Dat hoeven we dus niet meer te vragen. Peter Habets, de oprichter van Matzko wil wel nóg iets kwijt: "Kisses and roses', ‘unnoticed love' en ‘The misty fields of Holland'
zijn de drie nummers die wij leveren aan het verzamel project N.A P. In het repetitiekot en thuis in de huiskamer opgenomen en gemixt door Geert van de Kerkhoff, zijn deze werkjes een mooi voorbeeld van waar Matzko voor staat. Niet zozeer traditionele folk, rock of popmuziek. Of juist van alles een beetje. Met inspiratie van de straat, liefde en het leven spelen we liedjes zonder poespas. Ruig, hard, lekker en soepel, lief, teder en met gevoel. Een liedje onstaat ergens en de weg die het gaat bewandelen is nooit van tevoren uitgestippeld. Een liedje moet je beleven en voelen, of dat nu mee gesprongen en gezongen wordt of in stilte beluisterd wordt. Matzko doet waar ze zin in heeft! Het N.A.P. project is een goede samenwerking vgeworden. We hebben alle vijf een totaal andere benadering van folk. Dit maakt het gehele product lekker om te luisteren en goed om een beeld te geven dat folk NIET eenzijdig is", aldus Peter.

Muziek op straat
Peter Habets richtte samen met Heike Ceresa Matzko op in 1997. In een interview vertelde hij eens daarover: "Ik had geen zin om in een fabriek of zo mijn vakantie bij elkaar te verdienen. Daarom ben ik op straat muziek gaan spelen. Zo'n anderhalf jaar heb ik rondgetrokken en gespeeld in Eindhoven, Nijmegen maar ook Parijs en Avignon. Daar leerder ik Heike Ceresa kennen. Samen hebben we uiteindelijk Matzko opgericht."
Habets is zanger en speelt mondharmonica en akoestische gitaar. Ook Ceresa zingt en speelt naast akoestische gitaar de dwarsfluit. "We zijn als duo op straat begonnen. Daar hebben we ook de naam bedacht. Matzko
betekent teddybeer in het Hongaars en was een soort koosnaampje", aldus Habets. Het duo verzamelde Johan Reijnders (drums), Karin van Kooten (viool) en Rens van Dijk (basgitaar, zang) om zich heen.

Eigen inbreng
Peter Habets schreef alle drie de nummers op NAP. Drummer Johan Reijnders: "Het begint vaak met een ingeving van Peter. Hij is de aangever. Maar de hele band maakt het geluid van Matzko. Iedereen heeft zijn eigen inbreng. Zelf houd ik erg van jazz. Karin, die aan het conservatorium studeert, neemt klassieke invloeden mee. Heike houdt erg van triphop en zorgt zo voor de moderne invloed. Ondanks dat de meeste leden werken, komt de band vaak op de eerste plaats. Je merkt dan echt dat we een band zijn en samen muziekmaken. Eerlijke muziek."

Discografie:
In al die jaren dat Matzko nu bestaat won de groep meerdere popprijzen. Hun discografie bestaat uit: It's hard to put a finger om it (2000), 'Matzko LIVE' (2002), EP 'A Beautiful Mind' (2003), EP How (2004).

Nummers op NAP:
- Kisses and Roses (tekst, P.Habets / muziek P.Habets en Matzko / arr. Matzko)
- Unnoticed love (tekst P.Habets / muziek P.Habets en Matzko / arr. Matzko)
- The misty fields of Holland (tekst, P.Habets / muziek P.Habets en Matzko / arr. Matzko)

Site:
www.matzko.com