ImageDe Celtic Night in Leeuwarden is ongetwijfeld de grootste in zijn soort. Ruim 2000 folkliefhebbers komen op dit eendags-festival af. En zoals op elk festival dienen er keuzes gemaakt te worden. Met het programma dat "De Harmonie" aanstaande vrijdag brengt wordt het de bezoeker niet makkelijk gemaakt. Een top-affiche met grote namen en een paar enorme verrassingen.

Dubbelconcerten
Om toch zoveel mogelijk mensen te laten genieten van het aanbod heeft de organisatie besloten om in de AEGON zaal Luar na Lubre en Lúnasa 2x te laten optreden. Men zal er echter tijdig bij dienen te zijn. Vol is vol (en daar wordt vanwege brandweervoorschriften niet vanaf geweken) en na aanvang van het concert krijgt men geen toegang meer.
Ook in de Deloitte & Touche zaal vinden dubbelconcerten plaats. De singer/ songwriters Andy Irvine/Rens van de Zalm en Vinn Garbutt treden hier elk 2x op.

Met "Luar na Lubre" haalt "De Harmonie" een hele grote Spaanse band naar Nederland. Zou wel eens een van de verrassingen van het festival kunnen worden. 8 Personen telt deze groep uit Gallicië (La Coruna). Hun nummers halen ze vooral uit de zgn. "cancioneiros" (zangboeken), maar in hun bewerking van dat materiaal zijn ze zeer modern. Dat levert melodieuse en harmonieuse folkmuziek op met een grote rol voor de prachtige stem van Rosa Cedron. Voor de liefhebber: begin dit jaar bracht de groep een zeer vriendelijk geprijsde 3 dubbel CD: "Discografia Basica" is de titel.

Uit de buurprovincie van Gallicië, Asturië, komt het gezelschap Llan de Cubel. Hoofdzakelijk traditionele instrumentale muziek en een enkel zangnummer. Akoestisch (af en toe baspedalen en keyboards) met een zeer prominente Spaanse doedelzak (de gaïta). "Vaqueiros" (bergliederen), "Saltones" en "Muñeires" (dansen), "Alboreas" (letterlijk: melodie van de dageraad), maar ook religieuse muziek staat er op het repertoire van deze groep.

Gelukkig ook ruimte voor het betere singer/songwriter-werk. Drie oudgedienden die nog lang niet versleten zijn. Andy Irvine/Rens van de Zalm behoeven eigenlijk geen nadere introductie. Afzonderlijk een grote staat van dienst in respectievelijk de Ierse en Nederlandse folkmuziek. Vrij zelden samen op het podium te zien. Wij zagen Andy Irvine voor het laatst aan het werk in de grote concert-tent van Folkwoods. De tijd lijkt geen vat te krijgen op die prachtige stem. Dat is ook te horen op zijn laatste voortreffelijke CD "Way out Yonder".

Nog zo'n grote naam: Vin Garbutt. Al ruim 30 jaar actief in de folkwereld en nog steeds zeer politiek geëngageerd. Dat resulteert dan in moderne protestsongs over uiteenlopendeonderwerpen als medische experimenten of de genocide op Oost-Timor. Er zijn weinig onderwerpen waar Garbutt geen mening over heeft. Maar ook wat luchtiger werk, gebracht met een gezonde portie humor.

"Cheñchet'n eus an amzer" ("The times they are changing") is de titel van een CD van het Bretonse Skolvan. Treffende titel. Hun aanpak van de traditionele Bretonse muziek is uniek. Zowel in hun arrangementen als het instrumentarium. Het typisch Bretonse "Pan ha diskan" (vraag- en antwoordspel), normaal voor biniou en bombarde, wordt door Skolvan op moderne wijze vertaalt naar bombarde en sopraan-sax. In hun midden ook een telg uit de befaamde Molard-clan. Yvon Molard is de naam van deze briljante bespeler van tablas, cajon en derbuka.

Met Mugar komt een tweede Bretonse band naar Leeuwarden. Bretons/Algerijns is een betere omschrijving. Uit 10 mensen bestaat deze schitterende band. Niet vaak te zien. De mensen die deze band jaren terug op Dranouter zagen, praten daar nu nog over. Het is al vaker geprobeerd, een fusie tussen Bretonse en Noord-Afrikaanse muziek. Maar nog nimmer zo geslaagd als Mugar dat deed op haar CD "Kabily-Touseg". Echt een concert om naar uit te kijken.

Uit de Angelsaksische/Iers/Schotse hoek komen 3 groepen. Over Lúnasa hoeven we het niet meer te hebben. Met afstand de beste Ierse live-band van het moment (zie elders op de site). Celtish zag ik nog nooit, maar met zangeres Gwyneth Keen, blazer Jonathan Shorland (ex-Fernhill, ex-Bluehorses) en button-accordeon kampioen Daniel Murphy in de gelederen lijkt kwaliteit verzekerd.

En natuurlijk moet er pittig afgesloten worden. Daarvoor zijn de Schotten van Beggars Row opnieuw te gast in Leeuwarden. Tot ver na middernacht zullen zij met hun "feestfolk" het publiek in de foyer wel in beweging weten te krijgen.

Het wordt dus kiezen. Ik heb er mijn hoofd al over gebroken en ben er nog steeds niet uit. Met het onderstaande programma (met dank aan Assie) kan de bezoeker van Leeuwarden alvast zelf gaan puzzelen.

AEGON ZAAL:
20.30 - 21.15 - Luar na Lubre
21.35 - 22.20 - Luar na Lubre
22.45 - 23.30 - Lúnasa
23.50 - 00.35 - Lúnasa

FOYER:
20.30 - 21.30 - Celtish
22.00 - 23.00 - Llan de Cubel
23.30 - 00.45 - Beggars Row

FIB ZAAL: 20.45 -22.00 - Skolvan
22.30 -24.00 - Mugar

DELOITTE & TOCHE ZAAL:
20.30 - 21.15 - Andy Irvine/Rens van de Zalm
21.30 - 22.15 - Vin Garbutt
22.30 - 23.15 - Andy Irvine/Rens van de Zalm
23.30 - 00.15 - Vin Garbutt