Dylan eerste in top 10 van anti-oorlogs liederen

"Masters of war" (1963) van Bob Dylan is door een klein gezelschap van artiesten en kenners in het Vlaamse dagblad De Standaard uitgeroepen tot nummer 1 onder de anti-oorlogsliederen. "Een verweer tegen een overheid die oorlogen begint" noemde Dylan "Masters of war" zelf. Hij brengt het protestlied nog op symbolische momenten zoals 11 september. "Shipbuilding" (1983) van Elvis Costello en Clive Langer staat op nummer 2 in de lijst. De derde plaats wordt ingenomen door Willem Vermandere met "Duizend soldaten" (1987).

In het artikel in De Standaard waarin de top 10 bekend gemaakt wordt schrijft Peter Vantyghem ondermeer:
….,,Blowin in the wind'' van de Amerikaanse singer-songwriter Bob Dylan is vast de meest gecoverde anti-oorlogsong van deze eeuw. Een goeie 400 keer werd het nummer al door andere artiesten op plaat gezet. Ook ,,The times they are a changin'' en ,,Masters of war'' van dezelfde artiest werden al tientallen keren opgenomen door andere artiesten. In de jaren zestig geloofde men dat muziek een verschil kon maken. Dylan zong je omdat je hem zo verder verspreidde….

…Sinds de jaren zestig zijn het vooral de Engelstalige oorlogssongs die de dienst uitmaken. De voornaamste auteurs zijn Bob Dylan en Billy Bragg, met respectievelijk tien en elf anti-oorlogssongs. Maar ook in andere talen zijn grote songs bekend geraakt: de Franse muziektraditie heeft ons ,,Le déserteur'' van Boris Vian en ,,La butte rouge'' van Montéhus nagelaten, samen met liedjes van Jean Ferrat en Georges Brassens. En er is ook Renaud, die het genre blijft uitdragen. Uit Duitsland komen songs van Hans Eisler als ,,Der Graben'' (tekst Kurt Tucholsky) en ,,Solidaritätslied'' (tekst Bertold Brecht), maar even goed ,,Soldat soldat'' van Wolf Biermann en ,,99 Luftballons'' van het popgroepje Nena

…In Vlaanderen is de anti-oorlogssong geen levende traditie. Het genre leeft vooral in de kleine kring van de folkmuziek, waar artiesten als Laïs, Ambrozijn, Bodixchel, en vooral Wannes Van de Velde (met toch een vijftal eigen oorlogsliederen) tegen de oorlog reageren. (...) Maar het is vooral Willem Vermandere die het volk beroert, met herkenbare teksten als ,,Duizend soldaten''. In het Vlaamse Heuvelland, waar elk jaar de Passendale-concerten plaats vinden, wordt het schrijven en uitvoeren van anti-oorlogssongs sinds kort erkend en gesubsidieerd als erfgoed….

De complete top 10 van anti-oorlogsliederen ziet er als volgt uit:
1. "Masters of war" (1963) van Bob Dylan
2. "Shipbuilding" (1983) van Elvis Costello en Clive Langer
3. "Duizend soldaten" (1987) van Willem Vermandere
4. "What's going on" (1971) van Marvin Gaye
5. "War" (1970) van Edwin Starr
6. "Imagine" (1971) van John Lennon
7. "Le déserteur" (1954) van Boris Vian
8. "War" (1976) van Bob Marley
9. "Sunday bloody Sunday" (1983) van U2
10. "La butte rouge" (1922) van Gaston Montéhus en Georges Krier

De jury vermeldt ook nog "Welterusten meneer de president" van Boudewijn De Groot, "Between the wars" van Billy Bragg, "Solidaritätslied" van Brecht en Eiser, "Jaurès" van Jacques Brel, "The partisan" van Leonard Cohen en "Blowin in the wind" van Bob Dylan.