Wokshops Balafoon, Ottomaanse & klassieke
Turkse muziek en Kanoun

Intercultureel centrum De Centrale in Gent organiseert workshops Belafoon, Ottomaanse & klassieke Turkse muziek en Kanoun (introductie). De cursussen zijn komend weekeinde en volgende week zaterdag in De Centrale, Kraankinderstraat 2 Gent. Inschrijven kan op voorhand bij Marieke de Coster tel 09/265 98 28 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , of op de dag zelf. De workshops kosten € 6,50 per dag (of € 12,50 voor 2 dagen)

B A L A F O O N
(o.l.v. Moussa Dembele)
De klank van de met kalebassen versterkte West-Afrikaanse balafoon is warm en vibrerend. Het bijzonder gevarieerd repertoire van dit percussie-instrument ontstaat uit de grote rijkdom aan ritmes en melodieën, en de onderlinge combinaties ervan. Tijdens de workshop wordt met pentatonische balafoons gewerkt. De instrumenten hebben geen vaste stemming, maar worden per paar volgens een vijftonig stelsel gestemd. Een paar bestaat uit een begeleidende balafoon, die ritme en tempo aanhoudt, en een solo balafoon.
De solist kan de balafoon laten 'spreken' en in de virtuose uithalen en solopartijen is veel ruimte voor improvisatie. Men speelt met twee sticks, die met rubberen strips omwikkelde toppen hebben, en verschillende speeltechnieken komen aan bod.
Moussa Dembele, uit Burkina Faso, groeide op in een familie van griots. De eigenhandig gemaakte instrumenten hebben de klankkleur die hij verkiest en hij weet zijn passie voor dit veelzijdige instrument met enthousiasme aan zijn leerlingen over te dragen.
Zijn cursussen zijn op zaterdag 17 mei van 14u tot 18u en indien voldoende interesse ook op zondag 18 mei

OTTOMAANSE & KLASSIEK TURKSE MUZIEK
(o.l.v. Hervé Téboul)
Hervé Téboul is een leerling van de Turkse ney-speler Kudsi Erguner en lesgever aan diens Parijse muziekschool 'Mevlana'. Hervé Téboul geeft workshops volgens de "orale traditie". Op bijzonder bevattelijke wijze geeft hij inzicht in de verschillende maqams (toonschalen) en üsüls (ritmepatronen) van de Osmaanse en klassiek Turkse muziektraditie. Zijn manier van lesgeven is daarenboven bijzonder gedifferentieerd en de workshop staat in principe open voor iedereen, alhoewel een zekere basiskennis muziek wel nuttig kan zijn.
De cursussen worden gegeven op zaterdag 17 mei van 14u tot 18u en op zondag 18 mei van 14u tot 18u

K A N O U N, introductie
(o.l.v. Samir Habbal)
De kanoen (qanoun, qanun, kanun,...) is een traditioneel instrument uit de Arabische en Oosterse wereld. De 81 snaren liggen op een plat driehoekig blad en worden met de wijsvinger bespeeld. De kanoen heeft een bereik van 3,5 octaaf. Aan zijn kristalheldere klanken heeft de kanoen de bijnaam 'harp van het Oosten' verdiend. Samir Habbal is afkomstig uit Syrië en geeft een introductie-workshop op:
zaterdag 24 mei - van 14u tot 18u (o.v.)
www.decentrale.be