Willem Vermandere: Brussel is 'n
mooie stad, maar Bagdad ook

De dreigende oorlog met Irak beweegt ook muzikanten tot protest en openlijke stellingname. Zo zong Willem Vermandere afgelopen zondag in de AB in Brussel: ,,Brussel is een mooie stad, maar Bagdad is ook een mooie stad''.

Cat Stevens
In het rijtje muzikanten dat nummers schreef tegen de oorlog met Irak heeft zich ook Cat Stevens geschaard. Deze Britse popzanger zingt voor de vrede in twee nieuwe liedjes tegen een oorlog in Irak. Angel of War is een herinterpretatie van zijn hit Lady D'Arbanville, het andere lied is een heropname van Peace Train uit de jaren zeventig.
"Als lid van de mensheid en als moslim is dat mijn bijdrage aan de roep om een vreedzame oplossing", zegt de 55-jarige zanger, die in 1979 zijn muziekcarrière liet schieten om moslim te worden en zich tegenwoordig Yusuf Islam noemt. "Op deze manier wil ik zeker niet terugkeren naar Cat Stevens", zegt Yusuf, "maar ik wil enkel de boodschap die nu hard nodig is onderstrepen."

Simon & Garfunkel
Toen onlangs tijdens de uitreiking van de Grammy Awards Simon & Garfunkel een Lifetime Achievement Award kregen, openden ze de show met hun wereldhit The sound of silence. Art Garfunkel gaf toe dat het nummer in het licht van de huidige ontwikkelingen met betrekking tot Irak wel een speciale betekenis heeft. "Toch kozen we vooral voor dat nummer omdat het onze eerste hit was, een nummer dat onze carrière altijd heeft vooruitgeholpen", aldus Art Garfunkel na afloop. In tegenstelling tot de Brit Awards een week daarvoor waren andere anti-oorlogsprotesten ver te zoeken.

Luka Bloom
Luka Bloom
behoorde tot de eerste muzikanten die aan de bel trok. In januari zette hij een song over de kwestie Irak op internet. Zijn motivatie toen: "Ireland has no quarrel with Iraq, yet the Irish government is allowing US military planes to refuel in Shannon airport, on their way to wage war in Iraq. The US is a great friend to Ireland, but it is not always appropriate to do exactly as your friends do. And sometimes it is difficult, but necessary, to say to your friends; 'I love you, but I don't support what you are doing now'. So I have written a very personal, non-political song, simply to express how I feel in this current crisis in the world".