Concert Indische sarod-virtuoos Gupta in Brussel

De 70-jarige Indische sarod-grootmeester Buddhadev Das Gupta (India) geeft vrijdag 20 september een exclusief optreden in cultureel centrum Rijke Klaren, Rijke Klarenstraat in Brussel.

Sarod-virtuoos Buddhadev Das Gupta is een beroemdheid in Indië, waar er naar zijn concerten wordt uitgekeken. Maar ook in Europa begint hij steeds meer naam te maken. Zo is er in maart in Parijs een groot festival gepland rond deze vooraanstaande figuur uit de Indische klassieke muziek.

Samen met Ali Akbar Khan of Amjad Ali Khan blijft hij één van de grote figuren van de Indische muziek. Hij is de muzikale erfgenaam van Radhika Mohan Maitra, één van de belangrijkste meesters die om duistere redenen weinig bekend is in het Westen. De stijl van Buddhadev Das Gupta is een moderne synthese van de robuuste Afghaanse rebab en het raffinement van de vina waarin de Hindoustaanse muziek zijn oorsprong vindt. Hij staat open voor vernieuwing, streeft naar perfectie op vormelijk vlak, maar blijft toch dicht bij de origine van het instrument. Buddhadev wordt geroemd voor zijn solide opbouw en voor de afwezigheid van overbodige virtuositeit. Zijn muziek combineert een uitgebreide ritmische uitwerking met het plectrum met melodische vloeiendheid.

Buddhadev Das Gupta mag dan een uiterst veeleisend muzikant zijn, op scène is hij een bijzonder warme persoonlijkheid. Das Gupta wordt begeleid op tabla door Sandip Battacharya.

Aanvang 20.00 uur. Zaal: CC Rijke Klaren, Rijke Klarenstraat 24, 1000 Brussel (vlakbij Ancienne Belgique, Beursschouwburg, St-Gorikshallen) Trams : 3, 90, 55, halte Beurs, Bus : 95, 96, 34, 48, halte Beurs, Metro 1: De Brouckère. Toegang: Leden: 7 Euro, Niet-leden: 10 Euro Organisatie: vzw Muziekpublique Info: 02/2172600 - www.muziekpublique.be