Al 1500 streektaalartiesten en -groepen in Nederland geregistreerd

Op de onafhankelijke web-site "Streektaalmuziek in Nederland" worden alle streektaalgroepen en individuele zangers zo goed mogelijk vastgelegd door Joop van den Bremen. Vanaf eind 1996 gebeurt dit aan de hand van informatie uit tientallen bronnen. Sindsdien zijn er 1500 streektaalartiesten en -groepen geregistreerd. Al die artiesten houden (of hielden) zich sinds het midden van de twintigste eeuw bezig met deze zangvorm. Ook gezien het aantal bijbehorende geluidsdragers, mag het verschijnsel niet marginaal worden genoemd. Hier en daar is zelfs sprake van een hype.

Onder invloed van allerlei factoren verandert onze maatschappij voortdurend. De omstandigheden zijn niet meer wat ze vroeger waren. Mensen vertonen ander gedrag en zingen b.v. steeds vaker liedjes in de taal die het dichtst bij hen staat; de streektaal of het (stads)dialect. Dit muzikale verschijnsel heeft ongetwijfeld een oorzaak die m.b.v. sociologische theorieën kan worden verklaard. Los daarvan is het ook interessant om het verschijnsel zelf waar te nemen of te beleven. Velen doen dat. E.e.a. blijkt uit de populariteit van groepen als Skik, Twarres, Normaal, Rowwen Hèze en De Kast. Ook individuele streektaalzangers zoals Gé Reinders of Ede Staal hoor je steeds vaker.

De laatst geregistreerde groep is: Toepjoep uit Kerkrade die geen cd maar wel een videoclip maakte. Gezien de niet aflatende informatiestroom valt te verwachten dat het aantal artiesten en groepen dat wordt opgenomen verder toeneemt.
De site is te vinden onder: http://people.zeelandnet.nl/vdbremen/strk
of http://streektaalzang.myweb.nl
Nadere informatie: Joop van den Bremen, Bizetlaan 9, 4384 KP Vlissingen,
telefoon: (0118) 470394,
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.