Fling herrezen uit haar as

-door Assie Aukes-

In april 2003 kwam er een eind aan Fling. Deze Friese groep, in 1994 opgericht door Gerrit Breteler, Chris Kalsbeek en Evertjan ’t Hart, had de afgelopen jaren veel indruk gemaakt met de albums ‘The Wild Swans at Coole’ en ‘The Backbird’. Flings eigen koers binnen de Ierse traditionele muziek en de inventieve arrangementen leverde de groep lovende kritieken op in de nationale en internationale pers. New Folksounds noemt de groep ‘het beste wat het ooit van een Nederlandse band gehoord had’.

Toch waren er ook personele strubbelingen in de band. In 1999 vertrok gitarist Chris Kalsbeek. Peter Rechsteiner (ex-Shannon) werd zijn vervanger. Fluitist Khoji Wesselius verliet de groep ook voor enige tijd, maar kwam een jaartje later zijn plaats weer innemen. Peter Rechsteiner was toen al vervangen door gitarist Toon van den Boogaard. In die samenstelling werd ‘The Blackbird’ opgenomen.

De grootste aderlating was in 2002 het vertrek van Gerrit Breteler, vanaf het begin zanger en blikvanger van de groep. Vele pogingen werden er ondernomen om ‘het gezicht’ van Fling te vervangen. Zo heeft de groep met verschillende zangeressen, o.m. met Monique Duran (The Yoghurts) gewerkt, maar toen deze pogingen niet het gewenste effect hadden, besloot men de groep op te heffen.

Maar op 19 september tijdens het 27ste Tjoch-festival in Drachten stond Fling er weer.

Fluitist Khoji Wesselius en percussionist Niels Schotsman waren verdwenen. Nieuwkomer was de oude bekende zanger-gitarist Chris Kalsbeek (zang, gitaar, bouzouki, harp). Evertjan ’t Hart (uilleann pipes, fluiten), Peter Zijlstra (viool) en Toon van den Boogaard (contrabas, gitaar, bouzouki) completeerden de groep. Door de korte voorbereidingstijd putte Fling vocaal redelijk veel uit het repertoire dat Chris Kalsbeek normaliter solo brengt, dus was het deze avond meer Chris Kalsbeek + begeleiding dan de nieuwe Fling. Ondanks het gemis van de percussie, altijd een van de sterke punten van Fling, bleek tijdens dit concert, dat helaas ontsierd werd door geluidsproblemen, dat deze formatie toch best mogelijkheden had.

Wederom waren de goden Fling niet welgezind, want ook deze nieuwe samenstelling was geen lang leven beschoren. Binnen een maand na het optreden in Drachten moesten Chris Kalsbeek en Toon van den Boogaart wegens tijdgebrek afhaken.

Oudgedienden Evertjan ’t Hart en Peter Zijlstra zetten echter door. Met de komst van (opnieuw) Peter Rechsteiner (gitaar, bouzouki, toetsen) en Annemarie de Bie (zang, gitaar en bodhrán) vindt de groep een nieuwe balans en herpakt langzamerhand weer het oude Fling-niveau of zelf beter. Sinds lange tijd wordt er voorzichtig weer gesproken over het opnemen van een derde album

Deze vernieuwde Fling trad afgelopen zaterdag met succes op tijdens The Irish Night Festival in Geleen en zal op zaterdag 20 november verschijnen op de Celtic Night te Leeuwarden. Voor verder informatie zie de website: www.flingmusic.com.