Schatten bezoekersaantallen
'puur nattevingerwerk'

De Gentse feesten staan weer op 't punt van beginnen. De laatste jaren wordt er gerept over een miljoen bezoekers. Hoe wordt dat aantal berekend? Een exacte wetenschap is het niet, dat geven 'professionele inschatters' van bezoekersaantallen bij concerten, festivals, demonstraties en evenementen zo toe. In Den Haag hebben ze ervaring met gratis evenementen als KoninginneNach en Parkpop. "Het is puur nattevingerwerk en is niet betrouwbaar", verduidelijkt de Haagsche politiewoordvoerder J. van den Braak in de Haagsche Courant. Waarom wordt het dan gemeld? Van den Braak: "Het wordt ons gevraagd en daarom zeggen we wat, maar we willen er eigenlijk vanaf."

Eigenlijk lijkt het roepen van bezoekersaantallen, het ene jaar weer hoger dan het voorgaande jaar, soms nog het meest op een variant van het bekende jongensspelletje 'Wie heeft de langste?'. Een leugentje om eigen bestwil, om zo de broodnodige geldschieters en hun euro's binnen te halen? Ondenkbaar lijkt het niet. Maar volgens woordvoerder E. Sietses van Siemens Nederland - onlangs stak het bedrijf geld in Parkpop - is het niet zozeer de grootte die telt. "Dat is het niet alleen in ieder geval. (…). Een evenement moet passen bij je doelgroepstrategie en Parkpop past met zijn gemêleerde publiek goed bij een bepaald soort mobieltje van ons. Om een ander type mobiel, dat spatwater- en schokbestendig is, onder de aandacht te brengen sponsoren we bijvoorbeeld de Kite Board Challenge in Scheveningen. En dat evenement is lang niet zo groot als Parkpop."

Directeur B. Polders van de stichting Fonds 1818 legt uit: "We geven geen donatie per bezoeker, dus voor ons hoeft een organisatie de aantallen niet op te pompen. We laten de hoogte van onze donatie vooral van de beoogde kosten afhangen en van wat het festival voor toegevoegde waarde heeft voor de stad of de regio."
Polders krijgt donatieaanvragen van veel Haagse evenementen onder ogen. "Bij Parkpop steken wij veel geld in de projecten voor de lokale bands. En als het Residentie Orkest komt voor een bijdrage, dan kijken we volgens dezelfde criteria. Aan de komst van Placido Domingo zouden wij dan ook nooit meebetalen", aldus de Fonds 1818-directeur.