Ode aan de idealistische platenverkoper Joop

De gespecialiseerde folkliefhebber betrekt bijzondere cd's bij adresjes in het buitenland of laat via internet de fraaiste cd's bij zich thuis bezorgen. Maar ook in Nederland kennen we enkele redelijk gesorteerde cd-winkels. De 'gewone' folkhebber moet het voor een deel hebben van het inkoopbeleid van zo'n gespecialiseerde zaak. Deze idealistische platenverkopers hebben vaak de grootste moeite het hoofd boven water te houden. Hartverwarmend was het dan ook in BN/De Stem een ode te lezen aan Joop van Roots Mail Music in Breda. In een column breekt journalist Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. een lans voor hem. Lees mee:

...Joop is zoals ze dat zeggen 'een goeie gast'. Brilletje, stekeltjes en een olijke kop die altijd goedgemutst is. Ook al draait zijn gespecialiseerde cd-winkel met wereldmuziek, folk , blues en country in deze duistere tijden wat minder. Joop weet er altijd een geinige draai aan te geven. Zie je licht aan het eind van de tunnel dan heb je vette kans dat het Il Positivo is die met fel schijnende koplampen komt aangescheurd. De achterbak vol met opbeurende cd'tjes.
Joop is van het type idealistische platenverkoper. Terwijl roofridders als het Kruidvat, V&D, Van Leest en The Free Record Shop de markt plunderen, blijft Joop met zijn kleine cd-winkel met de strijdbaarheid van een Gallisch dorpje 2000 jaar voor Musters manmoedig verzet bieden tegen de overmacht van geharnaste VVD'ers en ander gespuis. Het allesoverheersende marktdenken is goed voor de grote jongens, maar funest voor de Pandabeertjes.
Als deze kleinschalige winkels, in Roosendaal (Blue Moon) zit er ook nog een, in de verdrukking komen, waar kun je dan zonder te blozen naar de nieuwe cd van Esma Redzepova vragen? Taraf de Haïdouks, Om Kalsoum, Cesaria Evora, Saoud Massi, Fred Piek en Ojos de Brujo, Joop weet waar je het over hebt.
Sterker nog; hij heeft ze in huis!
Zo vlak voor Mundial moest ik daar toch even aan denken. Daar lopen tweehonderdduizend liefhebbers van wereldmuziek rond? Kunnen die niet om de beurt naar Roots Mail Music in de Van Goorstraat in Breda komen om deze fijne winkel overeind te houden? Moet Nederland dan echt ten onder gaan in de grijze smurrie die door de grootwinkelbedrijven wordt aangeboden? Laat je niet beetnemen door al die reclameboodschappen.
Ik schrijf dit niet omdat ik van Joop wel eens een kopje slappe koffie krijg als ik kom neuzen. En natuurlijk ook niet omdat ik in zijn bedrijfstoilet mag pissen. Jullie kennen me toch? Ik hou gewoon van muziek met ballen....