Komende week start wereldmuziekschool "De Kraankinders" in de Gentse Centrale met de derde en laatste reeks cursussen darboeka, bendir, saz en balafoon (Afrikaanse xylofoon).

De darboeka is een Egyptisch percussie-instrument dat in zowat alle Arabische landen en Turkije voorkomt. Het instrument heeft de vorm van een vaas en wordt vervaardigd uit diverse materialen. De bendir is een raamtrommel (een tamboerijn zonder de schelletjes).
Hilde De Clercq geeft de percussiecursussen voor kinderen en de beginnende en halfgevorderde volwassenen. Azzedine Jazouli verzorgt de percussielessen voor gevorderden.

De saz of baglama is een luit met een kalebasvormige klankkast en een lange smalle hals en drie dubbele snaren. Het is zonder enige twijfel het meest populaire instrument in de Turkse volksmuziek, maar komt ook voor in de moderne muziek zoals de arabesk en de pop. Iskender Arici is reeds verschillende jaren de vaste lesgever saz in de Centrale.

De warme en vibrerende klank van de met kalebassen versterkte West-Afrikaanse balafoon weerklinkt zowel op sacrale ogenblikken als op meer wereldse evenementen. Tijdens de lessen wordt met pentatonische balafoons gewerkt. De instrumenten hebben geen vaste stemming, maar worden per paar volgens een vijftonig stelsel gestemd. Spelen doe je met twee stokjes, die met rubberen strips omwikkelde toppen hebben. Moussa Dembélé weet zijn passie voor dit veelzijdige instrument met enthousiasme aan zijn leerlingen over te dragen.

De cursussen duren ca. 3 maanden of 10 weken (10 lessen). Zioe voor nadere info over lesgeld en data: www.decentrale.be.