Zo divers als de leden van de Roma zijn, zo veelzijdig is hun muziek, al is er altijd wel ergens een gemeenschappelijke klank te bekennen. Er kwamen de afgelopen tijd enkele cd's binnen, die elk een eigen geluid hebben maar onmiskenbaar afkomstig zijn uit de Roma-gemeenschap. Donkerrauw is de stem van Esma Redzepova, vrolijke bruiloftsklanken worden geproduceerd door Nadara en gipsy jazz komt van de virtuozen van de 'gewone burgers' Les Doigts de l'Homme.

nadara - prince of gipsy
Nadara Gipsy Wedding Band - Prince Of Gipsy - Silvox SIL 197
Nadara is ontstaan in 2001 in een klein Transsylvaans dorp (Szászcsávás), uit de ontmoeting tussen Alexandra Beaujard, een rondtrekkende Franse zangeres en accordeoniste (Luminitsa in Tony Gatlif's film Transylvania), en Iambor Ferenc 'Tocila', een groot violist uit het dorp (hij speelde kontra in de Csávás Village Band). Aan het traditionele dorpsorkest, bestaand uit viool, bratch (of kontra, een soort altviool), contrabas en zang worden stadse instrumenten saxofoon, cimbaal, accordeon en gitaar toegevoegd. De muziek op Prince of Gipsy is veelal vrolijk, opzwepend en dansbaar, zoals dat natuurlijk hoort bij bruiloften, maar er zit af en toe ook een melancholieke stem in. Er wordt veel gezongen, met tussendoor een paar instrumentalen. In Nederland is de groep inmiddels een graag geziene gast, het is dan ook niet voor niets dat ze bij Silvox uitgegeven worden. Ook in 2009 zullen ze in januari weer hun opwachting maken met hun energieke spel.

esma redzepova - gypsy carpet
Esma Redžepova - Gypsy Carpet - Network 495116 (distributie Munich)
Uit Macedonië komt Esma Redžepova een grande dame in de Roma muziek, die zelfs al voor de Nobelprijs voor de Vrede werd genomineerd. Zij was een van de gasten op het album Queens & Kings dat Fanfare Ciocărlia begin 2007 uitbracht. In haar temperamentvolle stem lijkt ze al het gevoel van de wereld te verenigen. Met haar (inmiddels overleden) man Stevo Teodosievski nam ze tientallen Roma-wezen onder haar hoede, een stel daarvan werd muzikant in haar band. Op het vorig jaar uitgebrachte Gypsy Carpet zingt Redžepova vooral liederen over het lot van de meisjes en vrouwen in de Roma gemeenschap, een daarvan (Moite Zlatni 50) vertelt zelfs haar eigen verhaal. De meeste composities en arrangementen zijn van haar accordeonist Simeon Atanasov. Het geluid wordt vooral bepaald door klarinet, trompet en opzwepende percussie.

les doigts de h'homme - sans titre
Les Doigts de l'Homme - titelloos - Lamastrock-L02/1
In 2005 al verscheen het titelloze debuut-album van Les Doigts de l'Homme, die vorig jaar met veel enthousiasme ontvangen werden op het International Gipsy Festival in Tilburg. Later volgde daar nog een exclusief optreden in de Paradox. De muziek van de Franse groep beweegt zich tussen gipsy-jazz en manouche met allerlei invloeden van bluegrass tot world en zit boordevol creativiteit, theatrale humor en energie. Wat overigens vrij ongewoon is in dit genre: er wordt bij gezongen. De meeste stukken zijn van de hand van zanger / gitarist / banjospeler Olivier Kikteff. Daarnaast worden op de cd akoestische gitaar en mandoline gehanteerd door Marc Laverty en (contra-)bas door Tanguy Blum, die ook beiden een compositie bijdragen op de plaat. Bij gipsy jazz valt natuurlijk al gauw de naam van Django Reinhardt, zo ook hier. De jonge virtuozen laten een eigen versie van zijn Rythme Futur horen.