tony demarco - the sligo indians
Tony DeMarco -  The Sligo Indians - Smithsonian Folkways Recordings SFW CD 40545

Een cd uitgegeven door het Smithsonian Institution betekent per definitie dat er een uitgebreide documentatie bij het schijfje zit. Ook in het geval van The Sligo Indians van de mij onbekende Tony DeMarco. Het cd-boekje bevat maar liefst 34 pagina's met achtergrondverhalen en persoonlijke notities van de violist.

Tony DeMarco werd in 1955 in New York geboren. De familie van zijn vaders was Italiaans, die van zijn moeder Iers. Muziek speelde een grote rol in beide families. Zijn neef John Patitucci is een begenadigd bassist die opnam met jazzsterren als Chick Corea en Herbie Hancock
Wanneer je het artikel van stadsgenoot en medemuzikant Mick Moloney doorleest, dan leer je al snel dat Tony DeMarco een grote is in de Amerikaanse folkscène of, misschien  beter gezegd, in de Ierse scène van New York. Niet voor niets wordt hij op het hoesje aangeduid als New York Irish Fiddler. De liefhebber weet dan precies wat voor vlees hij/zij in de kuip heeft: instrumentale traditionele Ierse muziek in de, zoals de titel aangeeft, gekende vioolstijl uit Sligo. Zijn eerste kennismaking met de Ierse muziek waren in de vroege jaren '70 oude opnamen van Sligo-violist Michael Gorman. Deze ritmische manier van vioolspelen zal hem tot aan de dag van vandaag nooit meer loslaten.

De cd laat een overzicht horen van de muziek en de muzikanten waarmee Tony DeMarco vanaf de beginjaren '70 gespeeld heeft. Veel instrumentaal werk en één lied. The best years of my live, ooit geschreven door de Ierse folkrock band Horslips wordt prachtig gezongen door Seamie O'Dowd die we natuurlijk kennen als lid van het Mairtín O'Connor trio.
Hoewel ik geen liefhebber ben van cd's vol met instrumentale Ierse fiddlemuziek, moet ik zeggen dat het niveau van deze cd erg hoog is. Kevin Burke schreef aardige woorden in het cd-hoesje, maar bewijst samen met DeMarco in de reels The Mullingar Races/The Boys on the Hilltop dat het Ierse grapje ("Is there anything better than a fiddle player? Yes, two fiddle players!") in dit geval op waarheid berust. Charlie Lennon, o.a. bekend om zijn werk met accordeonist Joe Burke heeft een zeer oorspronkelijke manier van pianospelen, voor DeMarco reden om twee tunes met hem op te nemen: The Poppy leaf/ Alexander's en The reel of Mullinavat / Linda Ray's.
Voor mensen die van Ierse jigs en reels houden is deze cd een aanrader, zoveel is zeker. Ik kan me zelfs voorstellen dat  violisten onder ons op dit album nog wel wat te zoeken hebben.

Assie Aukes    -  waardering: 8

ps: Mick Moloney schreef in april 2002 een artikel over de Sligo-vioolstijl onder de titel ‘Sligo fiddling'. Zie hier.