angel band - with roots and wings
Angel Band - With Roots & Wings - Appleseed Records APR CD 1108 (Music & Words)

Bij het horen van het a capella (en deels in het Frans) gezongen Hey Papa Legba zou ik zweren dat het om iets Afrikaans gaat. Vervolgens komt een vrolijke countryfiddle om de hoek kijken in I'll Sing This Song For You en het poppy Place Of Grace doet me aan The Carpenters uit de jaren '70 denken. Daarna is Drown In The Fountain Of Good een prachtige blues met eerst enkel dobro en mandoline in de begeleiding, vette drums en fiddle worden later toegevoegd en de sfeer wordt steeds indringender, dit is meteen mijn favoriet van With Roots & Wings, het tweede album van de Angel Band.

De drie dames van de Angel Band hebben in elk geval een gevarieerd repertoire, dat is de eerste conclusie die getrokken kan worden na beluistering van deze plaat. Behalve bovengenoemde stijlen zijn nog (Amerikaanse) folk, bluegrass, zelfs rock'n'roll en een vleug gospel te horen. Dat wordt allemaal bijeen gehouden door de mooi bij elkaar kleurende damesstemmen. Nancy Josephson zingt het meest met een warme, heldere stem, Jen Schonwald doet denken aan Karen Carpenter en Kathleen Weber heeft een licht hees randje. Samen klinkt het hemels, de bandnaam is niet verkeerd gekozen.

De muzikale diversiteit is gemakkelijk te verklaren als je even de bio van de dames erbij haalt. Nancy zong en speelde bas met o.a. Arlo Guthrie, Peter Rowan en zat in het Chicago Gospel Choir, Jen komt uit de folkscène van Philadelphia, en Kathleen groeide op in een muzikale familie, waarna ze in talloze bands en koren zat. De begeleiding zit strak in elkaar, wordt meest klein gehouden en waar dat niet gebeurt is het nergens overdadig. Met name David Bromberg zorgt voor lekkere klanken met o.a. National steel, Telecaster elektrische gitaar en dobro.

De inhoud van de liedjes gaat veelal over de liefde en eenvoudige hardwerkende mensen. Maatschappelijke betrokkenheid is te verwachten bij een uitgave van Appleseed, een platenlabel met idealen. Dus is er bijvoorbeeld Moon Over Montgomery over een arme alleenstaande moeder met twee banen die haar kinderen probeert op te voeden in de gevaarlijke stad. Ook We Are Shepherds, dat doet denken aan een soort hymne, roept op tot vrede: We're not soldiers in any army / Allowing bombs or bullets' strafe / We are mothers armed with the mission / to keep our charges safe.

Het merendeel van de nummers is door Nancy Josephson en/of Robert Tangrea (te horen op mandoline en gitaar) geschreven, maar ook Chip Taylor mag weer rekenen op royalties. Zijn Angel In The Morning in de versie van de Angel Band heeft een mooie intro op mandoline maar voegt wat mij betreft verder niks toe aan de al bestaande covers van dit lied. Gelukkig is het het voorlaatste nummer, en volgt nog een lekker ritmisch Jump Back In The Ditch met aanstekelijke percussie en handgeklap, zodat ik uiteindelijk toch een goed gevoel overhoud.

Er staan een paar mooie stukken op With Roots & Wings, maar soms wordt het mij te zoetig of net iets teveel country. De productie van Lloyd Maines (enkele nummers met Nancy Josephson) is weliswaar wat poppy, maar gelukkig niet al te glad. De mooie damesstemmen van de Angel Band zorgen ervoor dat  het gevarieerde album heel lekker wegluistert.

Mirjam Adriaans, waardering 8

Meer info over Angel Band en hun muziek is te vinden op: www.angelband.net.