jw roy leeft
JW Roy - JW Roy Leeft

Leeft JW? Jazeker! JW Leeft. Als nooit tevoren. Hij blijft verrassen. Met een nieuwe plaat al weer. Live deze keer. Met maar liefst 15 songs erop die opgenomen zijn in de Kleine Komedie in Amsterdam of in de Schalm in Veldhoven. De meeste nummers waren al terug te vinden op zijn doorbraakplaat JW Roy of op Laagstraat 443. Is het dan nog wel nodig een liveplaat uit te brengen? Weer een vraag die bevestigend beantwoord mag worden. JW Roy leeft is een toepasselijke titel voor een sterk livealbum. Daarboven leeft de plaat. De singer-songwriter laat zich horen zoals hij is: bezield, eerlijk, spontaan, humoristisch soms, en altijd recht uit het hart. En juist die eigenschappen geeft de plaat karakter. Voeg aan de bekende songs twee nooit eerder uitgebrachte nummers toe zoals ‘Mi de fiets', een bewerking van ‘Op fietse' van Skik, en ‘Tranen gelachen' geschreven door JW en Guus Meeuwis, en je hebt een sterke plaat te pakken.

JW Roy plukte jaren geleden in dezelfde boomgaard als Townes van Zandt, Dan Penn, Steve Earle en nog een aantal Amerikaanse singer songwriters. Americana van hoog niveau doordesemt met doorleefde soulstem dus. Door een omschakeling naar de Nederlandse taal zijn de liedjes van JW dichterbij gekomen. De gevolgen daarvan waren niet gering. In het kader van de manifestatie Ticket for Tibet is er in het voorjaar een speciale single verschenen. Het nummer As ge ooit van JW en Gerard van Maasakkers werd herschreven en kreeg als titel ‘Als je ooit nog eens terug kan'. Dit nummer, gezongen door Bart van der Weide (Racoon) en Anneke van Giersbergen (Agua de Annique) met de Tibettaan Loten Namling als speciale gast, stoomde door naar de eerste plaats in de single top 100. Wie had dat nog verwacht? Wel terecht trouwens dat dat nummer daar eindelijk arriveerde. Maar goed, ik sla een zijweg in. Het zou over JW leeft gaan. Die plaat klinkt soms poppier dan zijn Engelstalige platen destijds. Zijn laatste platen zijn te omschrijven als vernederlandste countrypoprock met soulinvloeden.

Maar waarom moet tegenwoordig overal een stempel opgedrukt worden? En als het dan op JW leeft ook moet, dan ook maar een passende; NEDERLANDICA! Koppel aan de compositorische meesterhand van JW een warme stem, pakkende arrangementen, herkenbare levenservaringen die poëtische uitgedrukt worden en het woord tijdloos komt in de buurt. Want laten we eerlijk zijn. JW leeft is een plaat die zich vastlijmt aan je ziel. Luister maar eens naar ‘mijn vriend', ‘dood', ‘tranen gelachen', of naar de kleedkamerversie van ‘as ge ooit'. Zo zijn er nog een aantal songs te noemen die de tijd zullen overleven. En dan heb ik het nog niet eens over de muzikanten gehad. Muzikaal zit alles perfect in elkaar. En door het trompetspel van JB Meijers en de althoornklanken van vader Eddy Meijers krijgt ‘mijn vriend' zelfs een soort van Tom Waits ontmoet de Kift sfeertje mee.

JW leeft is het zoveelste bewijs dat Jan Willem Roy een singer-songwriter is zoals er veelte weinig zijn.Een ontzettend goede!!!!!!

Sjak Janssen, waardering 8,5