herman erbe - zoenen van chocola
Herman Erbé - Zoenen van Chocola - eigen beheer: www.hetgemaal.nl

De naam Herman Erbé zal waarschijnlijk niet meteen bij iedereen een belletje doen rinkelen. Toch is deze 60-jarige artiest al zo lang in de muziekwereld actief, dat hij zondermeer als veteraan betiteld mag worden. Hij speelde in de jaren '60 al een rol in de Amsterdamse popscene als lid van OPMC. In 1975 verscheen zijn eerste soloalbum De Potsenmaker, het album dat in sommige nummers door de bijdragen van het toenmalige Fungus-lid Rens van der Zalm nogal folkie klonk. De grootste bekendheid kreeg Erbé echter toen hij samen met Joseph Custers de groep Circus Custers oprichtte. Samen waren ze o.a. verantwoordelijk voor Monica, een van de mooiste Nederpophits uit de jaren '80. Circus Custers stopte definitief in 1997 en de naam Herman Erbé verdween wat naar de achtergrond van het muziekgebeuren. Toch heeft de man nooit echt stilgezeten. Altijd waren er de krabbels op papiertjes en bierviltjes die vanzelf weer nieuwe liedjes werden.

Onlangs verscheen in eigen beheer de cd Zoenen van Chocola met voornamelijk  nieuw, eigen werk. Veertien stukken staan erop, tien nieuw geschreven liedjes, twee oude en twee oorspronkelijk door Bob Dylan en John Prine geschreven liederen die van een Nederlandse tekst werden voorzien.
De teksten, daar draait het vooral om op deze cd. Erbé kan beeldende teksten schrijven en, voorzien van een pakkende melodie weet hij deze teksten om te toveren tot zeer aangename liedjes. Herman Erbé  beschouwt graag  de grote wereld om zich heen, maar kan ook mijmerend terugkijken naar zijn eigen, kleine  verleden. Voorbeeld van het laatste is het prachtige Eerste liedjes waarin hij aan het sterfbed van zijn moeder terugdenkt aan al die herinneringen en de liedjes die hij van zijn moeder leerde. Ook in Jongetje de blues staat zijn eigen verleden centraal, het jongetje dat school niets dan narigheid aantrof omdat dyslexie toen nog niet bestond...

De bewerkingen van de liederen van John Prine en Bob Dylan zijn een schot in de roos. Hoe treffend weet Erbé in Almere Haven, de bewerking van Hello in there van John Prine, het leven van een oude Amsterdamse arbeider , uitgerangeerd en na pensionering verbannen naar het zielloze Almere, te schetsen. In Rand van de gulden, de bewerking van With god on our side van Bob Dylan wordt de slaafse trouw van ons land aan Amerika, in dit geval de klakkeloze uitzending van militaire troepen naar Afghanistan, gehekeld. Op hoogst originele wijze weet Herman Erbé dit prachtige protestlied weer een actuele plaats in onze huidige maatschappij te geven.

Met de aanstekelijke cajun-achtige afsluiter De economie wordt de spot gedreven met de huidige economische crisis. Het is jammer dat zo'n lekker nummer straks, wanneer deze crisis weer tot het verleden behoort, gedateerd zal zijn. Maar misschien moeten we dan wel glimlachend constateren dat die Herman Erbé het toen nog niet zo gek had bedacht...
Zoenen van Chocoka is een sterk album, waarin vooral de liefhebbers van mooie Nederlandstalige teksten aan hun trekken komen. Maar ook de luisteraar die eens wil weten wat er van de zanger van Circus Custers is geworden, zal zich zeker geen buil vallen. In tegendeel, hij of zij kan wel eens aangenaam verrast worden.

Assie Aukes    -    waardering: 8