mark chadwick - all the pieces

Mark Chadwick - All The Pieces - Stay By Records STAYBYCD1 (distributie: Bertus)

De stem herken je meteen, toch is het geen album van The Levellers. Het is de zanger van deze band, Mark Chadwick, die heeft besloten om een soloplaat te maken, All The Pieces, met persoonlijke liedjes die hij in de afgelopen 20 jaar schreef.

Mark Chadwick heeft al flink wat successen geoogst als (mede-)songwriter bij The Levellers. Onderwerpen als natuur en milieu, vrede en anarchisme zijn vaak terugkerende thema's in die teksten. Op All The Pieces kiest Chadwick voor een meer persoonlijke aanpak, zoals in opener Elephant Fayre, over zijn bezoek aan dit muziekfestival, dat bestond tussen 1981 en 1986, en hoe dat zijn politieke ideeën beïnvloedde. Zijn leven trekt in de liedteksten aan de luisteraar voorbij, zijn liefdes, gedachten en gevoelens. Het geluid is grotendeels akoestisch, met gitaar in de hoofdrol en veel samenzang. Geen folkrock dus, al is hier en daar wel verwantschap te horen met de muziek van The Levellers. Chadwick kan het rocken namelijk af en toe toch niet laten, zoals blijkt uit het appetijtelijke ritmische refrein van Havens en de stevige zang en gitaar van Satellite, dat verder wat gospelachtig aandoet. Indians (met a capella intro) krijgt een lekker spannend arrangement, al had de tuba wat mij betreft nog wel iets vetter gemogen. In The Great And The Dead (een bluesy ode aan muzikale helden) krijgt het gerafelde geluid van de zanger een mooi tegenwicht van de zachtfluwelen vocalen van gastzangeres Kathryn Roberts (ooit samen met Kate Rusby de spil van Equation). Pas tegen het einde durft Chadwick het aan om het echt kaal te houden. De ballad Inevitable, waarin slechts zang en gitaar te horen zijn ontleent juist aan die eenvoud zijn kracht. Wat mij betreft is het samen met Indians en The Great And The Dead een uitschieter op deze plaat.

Soloplaat betekent in dit geval een cd onder eigen naam, Chadwick zingt en speelt akoestische gitaar, maar wordt wel ondersteund door gastmuzikanten, waaronder Seth Lakeman (die al twee BBC Folk Awards in de wacht sleepte) en zijn broer Sean Lakeman, die ook de productie voor zijn rekening neemt. Verder zijn te horen: Dan Donnelly (Watercress, Sonovagun), Martin Pannett (McDermott's 2 Hours), Toby May (Clearlake), Daniel Goddard (aka DBG) en Ben Nicholls (Dennis Hopper's Choppers).

Mark Chadwick heeft het groepsproces van The Levellers even gelaten voor wat het is om zijn persoonlijke verhaal op te tekenen in chronologische volgorde. Met All The Pieces levert hij een toegankelijk popfolk-album af, dat lekker in het gehoor ligt en net genoeg uitschieters kent om aan te tonen dat ie een verdienstelijk songsmid is.

Mirjam Adriaans