piter wilkens - best genoch
Piter Wilkens - Bêst Genôch - eigen beheer www.piterwilkens.nl

In 1987 begon de solo-carrière van de Friestalige singer-songwriter Piter Wilkens. Hij speelde toen nog in de band Okke Hel, maar deed op de eerste editie van het Aaipop Festival (waar alleen in het Fries gezongen wordt) ook een soloset en daar ging het balletje rollen. Meer dan 10 albums verder viert hij in 2012 zijn 25-jarig jubileum, niet alleen met optredens, maar ook met de 'Liter fan Piter', zijn eigen fles Berenburg, en met de verzamel-cd Bêst Genôch, die een fris klinkend overzicht biedt van zijn bekendste nummers.

Bêst Genôch is een mooie weergave van de solocarrière van Piter Wilkens. Op dit album staan natuurlijk de nummers waarmee hij bekend werd zoals It Paad Werom, Bêst Genôch, Knoopkes, Dykskiep en Greideroas. Maar voor de fans is er ook een gloednieuwe single, getiteld Simmerwrâld, opgenomen. Wilkens is een veelzijdig singer-songwriter en dat wordt prima geïllustreerd door een paar opeenvolgende nummers op de plaat. Zo is er de Friese Troedeboer, een humoristisch stuk over zijn bestaan als muzikant, als tegemoetkoming voor hen die het Fries niet machtig zijn "in het Hollands, dat kan elkeneen verstaan". De Bearenburch Is Myn Sjirurch (een bewerking van de traditional The Old Black Rum) past vervolgens helemaal in de beste fanfaretraditie en het mooi indringende Oeral Thûs met sprankelende gitaar speelt zich af op het water en met skûtsjes maar doet qua sfeer denken aan Townes Van Zandt. Liwwarder Blues (een live-opname uit 2011) is zijn vertaling van Blues För Göteborg van Cornelis Vreeswijk. Wilkens is een bewonderaar van zijn werk en bracht al twee cd's en een live dvd uit met diens liedjes in het Fries. De meeste nummers zijn opgenomen met band, naast gitaar zijn ook drums, bas, soms een accordeon of trompet (zoals in het pareltje Dûnsje Mei Dy) en hier en daar een fanfare of orkest te horen.

Muzikaal gezien is Piter Wilkens niet echt in een hokje te stoppen: hij speelt nu eens blues, dan weer folk, hij draait zijn hand niet om voor een lekker potje rock'n'roll of een vrolijke meezinger, maar kan je evengoed kippenvel bezorgen met een prachtige ballade of ingetogen pareltje. Op Bêst Genôch komt het allemaal voorbij.

Mirjam Adriaans

Piter Wilkens viert zijn jubileum ook met optredens, op festivals en in het theater met het programma 25 jaren jong: Best Genoch.

Tourdata:
27-07-12 Veenhoop Veenhoop Festival
28-07-12 Oudemirdum Muziektent Oudemirdum
25-08-12 Surhuizum Troubadoursfestival

07-09-12 Westhem Kerkje van Westhem
04-10-12 Drachten De Lawei
06-10-12 Boazum De nacht van Boazum
12-10-12 Heerenveen Posthuis Heerenveen
27-10-12 Leeuwarden Harmonie