scrum - a night at the pub
Scrum - A Night At The Pub (dvd + cd) - eigen beheer (www.scrummusic.com)

Nu het festivalseizoen zo langzamerhand op gang komt zal powerfolkband Scrum weer heel wat buitenpodia onveilig maken, maar wie een avondje met de band wil doorbrengen in de pub kan terecht bij hun theaterprogramma A Night At The Pub. Niet in de schouwburgen, maar wel op de gelijknamige dvd en cd die ze vorig jaar in april opnamen in Stadsschouwburg de Harmonie in Leeuwarden.

Een avondje uit in een Schotse pub, daar draait het om in dit programma van Scrum. En dat is gelijk te zien, met een bardame die de sfeerkaarsen vast aansteekt en de muzikanten die een voor een binnendruppelen en vast een deuntje gaan spelen. Ze beginnen nog vrij rustig met alleen zang, gitaar en viool vallen later in bij Amazing Grace, maar allengs bouwt de band toch een klein feestje met ook nog doedelzakken, banjo of mandoline, drums en tin whistles. Er komen klassieker voorbij van onder meer Dougie McLean (Caledonia, in duet gezongen door Robin en Laura Slutter) of The Dubliners (Ronnie Drew en Barney McKenna krijgen zelfs nog een eigen eerbetoon met Whiskey In the Jar), maar de band heeft ook veel eigen repertoire dat uitstekend past in de Keltische folktraditie. Het motto van de avond wordt ongetwijfeld juist verwoord in Throw Me A Penny: "Everyone is welcome and we'll give our best" en het eerder als single uitgebrachte No Rain In The Pub doet het prima als kroegstamper, de halverwege opgestoken paraplu geeft gelijk een lekker hilarisch sfeertje mee aan het optreden. Scrum is duidelijk niet vies van een feestje, maar heeft daarnaast ook nog wat te vertellen, iets wat je minder vaak tegenkomt in de 'kroegenfolk'. Heeft iemand bijvoorbeeld ooit stilgestaan bij het trieste gebeuren rond Molly Malone als ie uit volle borst 'alive alive oh' meezong? Zanger Robin (Skottie) Slutter vertelt over deze en andere geschiedenissen en de band voegt bovendien hun eigen gevoelige nummer Early Day Pilgrims toe aan de reeks balladen over de ontberingen van Ieren die in vroeger tijden de oceaan overtrokken op zoek naar een beter leven.

Waar Scrum op festivals lekker losgaat met punk en rockelementen in hun powerfolk, hebben ze bij A Night At The Pub gekozen voor een grotendeels akoestische bezetting. Dat geeft een wat rustiger geluid, zonder overigens iets af te doen aan de gezellige ambiance. Want een leuk feestje, daar is deze band altijd voor in en het publiek gaat daar graag in mee. Het is duidelijk goed toeven in die pub.

Mirjam Adriaans

Scrum bestaat uit:
Robin (Skottie) Slutter (zang, gitaar, mandoline, banjo), Robin Abma (zang, gitaar), Oscar Persijn (zang, drums, bas), Fred (Barney) Bronius (doedelzakken, tin whistles), Corné van Woerdekom (zang, viool), Marco Hulsebos (zang, bas, accordeon, piano), Laura Slutter-Heitink (zang en bardame).

Een trailer van de dvd kun je hier bekijken.

Vanaf juni is Scrum op diverse festivals te zien, een nieuwe theatertour zit ook in de pijplijn. Voor alle data en meer info over de band zie: www.scrummusic.nl.