martha tilston - the sea
Martha Tilston – The Sea - Squiggly Records

Een akoestisch familie-album vol nautische songs. Prachtig gezongen en subtiel begeleid. Enkele songs zijn door Martha zelf geschreven, de meesten zijn oude traditionals zoals Blackwater Side, The Waters of Tyne en Lovely on the Water. The Sea is een album uit één stuk. Bij mij ging het als eb en vloed steeds maar weer in en uit de cd-speler. Sfeervol, een vreugdevolle kruisbestuiving en een creatief hoogstandje.

Om de achtergrond van dit album – en Martha’s uitgebreide familie - te plaatsen is een korte biografie onontbeerlijk. Vader van Martha is Steve Tilston, vooraanstaand folkzanger en songwriter in Engeland. Martha’s moeder is actrice. In Martha’s jongste jaren runnen haar ouders samen een folkclub in Brighton. Na hun echtscheiding gaat vader verder met Maggie Boyle, Iers fluitiste en folkzangeres. Moeder trouwt met theaterdirecteur Frank Whately. In haar kindertijd deelt Martha de keukentafel met folklegendes als Bert Jansch, Ralph McTell, Martin Carthy en John Renbourn, die er voor en na hun optreden aten, dronken en zongen.

Martha wil aanvankelijk niet gezien worden als de dochter van de beroemde vader. Ze volgt een toneelopleiding en schildert. Toch kan ze het songschrijven niet laten. Ze duikt op in de underground scene, passend bij haar sociale engagement. Haar inspiratiebron is Joni Mitchell. Na enkele lo-fi albums verschijnt in 2005 haar eerste officiële album, Bimbling vol intieme muziek en een traditional: Sprig of Thyme. Ze brengt het album uit op haar eigen label, betaald uit de verkoop van haar schilderijen. Een jaar later scoort ze met Of Milkmaids & Architects. Genomineerd als beste nieuwkomer bij de BBC Folk Awards 2007 staat ze uiteindelijk voor hetzelfde publiek als haar pa. Maar ze laat zich niet verleiden tot ‘traditionele folk’. Ze blijft nadrukkelijk trouw aan haar principes over ecologie en fair trade en totale onafhankelijkheid. Vier geëngageerde singer-songwriters-albums volgen.

Als stiefmoeder Maggie Boyle kanker krijgt doet Martha mee aan een benefietconcert voor haar. Die avond springt de folkvonk over. Ze vindt al die folkmuzikanten, de sfeer én hun muziek geweldig. Dit album The Sea met hoofdzakelijk traditionele folknummers kon dus niet uitblijven. Martha betrekt bij de opnames naast haar vaste begeleiders Matt Tweed (bouzouki / productie), Nick Marshal (gitaar, compo-sitie) & Tom Cotterell (viool, mandoline/banjo), ook Beth Perry op cello, Lamb-bassist John Thorne en gitarist/zanger Nathan Ball.

Om haar afkomst niet langer te loochenen neemt Martha het sympathieke besluit om in elk nummer een familielid een prominente zangrol te geven. Zo hoor je in het eerste nummer Lovely on the Water meteen een lyrisch duet met stiefmoeder Maggie, die je ook in je hart raakt met haar fluit.

Nóg meer uplift krijgen de nummers waarin ze mannenstemmen betrekt. Zeker wanneer ze met haar vader een bewogen duet zingt in diens nummer Fisherlad of Whitby en als broer Joe zijn donkerbruine zware stem leent aan haar trage versie van de shanty Shallow Brown. Haar stiefvader Frank Whately zingt knap tweede stem in The Waters of Tyne. In Lowlands of Holland is de beurt aan haar oom Kevin Whately, een bekend acteur, o.a. bekend bij tv-kijkers als sidekick Lewis van Inspector Morse. Hij blijkt ook een voortreffelijk folkzanger. Samen met Nathan Ball maakt Martha van House Carpenter een eenvoudig stem/gitaar arrangement.

De herinnering aan de sfeer rond de keukentafel in haar kindertijd geeft Martha bewust een plek. In Blackwater Side refereert het gitaarspel aan de stijl van Bert Jansch, de vroegere huisvriend van vader en stiefmoeder. Albumopener Lovely on the Water en afsluiter Mermaid of Zennor kennen trekjes van Pentangle, waar eind jaren zestig Jansch en Renbourn deel van uitmaakten. En Lowlands of Holland is gebaseerd op de versies van Martin Carthy en van schoonmoeder Maggie Boyle.

De beste song komt uit Martha’s eigen pen: Shipwreckers, opwindend suggestief over strandjutters die schepen in dichte mist misleiden zodat ze stranden op de klifs. Bovenop zo’n klif in Cornwall nam Martha dit wonderschone album op.

Henk Hoogenstraaten