amariszi - nine balkan nights
Amariszi - Nine Balkan Nights - I-C-U-B4-T MWCD - CUP 8060 / Music & Words

Als je muziek gebaseerd is op de klanken uit de Balkan dan wil je als band natuurlijk graag in die contreien spelen. Dat deed Amariszi in de zomer van 2013, ze reisden door Bulgarije, Macedonië en Hongarije, speelden onder meer op het grote Sziget festival en ontmoetten lokale muzikanten. Nine Balkan Nights is een muzikale indruk van die reis, vol bruisende energie en met fijne gasten.

Alle optredens van Amariszi tijdens de reis door de Balkan werden vastgelegd met een mobiele studio. Het moet flink wat extra baggage en werk bij het opbouwen van een podium hebben opgeleverd, maar het resultaat mag er dan ook zijn. Een lekker homogeen geluid dat zowel de energieke diversiteit van Amariszi laat horen als enkele gasten die bepaald de moeite waard zijn. Zo spelen leden van de Bulgaarse band Oratnitza mee op Vodkavrouw (de gevoelig indringende kaval in de intro geeft kippevel) en horen we de mooie rijpe stem van Galina Durmushiliyska (voormalig lid van Le Mystère des Voix Bulgares) op de traditional Hai Digi, die in haar huiskamer werd opgenomen en waaraan nog extra kleur gegeven wordt door de vingervlugge accordeonist Angel Chakarov. Percussionist Nikola Josifoski geeft met zijn darbuka een lekker lokaal tintje aan drie nummers, waaronder Mahalageasca, een fijne cover van Mahala Raï Banda.

Maar ook zonder extra gasten zet Amariszi een lekker geluid neer, dat niet onderdoet voor de meeste Balkanbands. Doorstomende blazers in de instrumentaal Dik Man, de fijne heldere stem van zangeres Merel Simons in liedjes als L’Oiseau (Piaf-achtig) of Ne Esterim (met een Astrud Gilberto-achtig begin) en de regelmatig terugkerende aanstekelijke ska-ritmes in de bas- gitaar- of drumpartijen overtuigen gemakkelijk. En als ik afga op het enthousiasme van het publiek in Ne Esterim moeten de toehoorders in de Balkanlanden net zo genoten hebben toen als de luisteraar van de cd nu. Bij optredens van Amariszi mag een nummer niet ontbreken, en dat is Rakia, waarbij de drank rijkelijk mag vloeien, uiteraard is het ook te vinden op deze live registratie als lekkere uitsmijter van het geheel.

Met hun debuutplaat Balkan Chaotika leverde Amariszi in 2012 al een mooi visitekaartje af, op Nine Balkan Nights wordt hun muzikale kracht nog maar eens bevestigd en doen ze er alsof het niets is gewoon nog een schepje bovenop. Ze laten de bruisende Balkan-nachten keer op keer tot leven komen en er mag gedanst worden. Een drankje heeft u vast ook wel in de kast staan.

Mirjam Adriaans