pyrates! - uncharted lands
Pyrates! - Uncharted Lands - eigen beheer (www.pyrates.co.uk)

Ooit begonnen in Engeland, maar inmiddels al jaren opererend vanuit Nederland maakt de band Pyrates! onder leiding van kapitein David Gallows kroegen, festivals en andere podia onveilig. Afgelopen jaar verscheen hun tweede album, Uncharted Lands, vol vrolijke shanties en bekende Ierse, Engelse of Amerikaanse traditionals in een jasje van stampende folkrock.

De zeevaart heeft in de geschiedenis flink wat inspiratie opgeleverd voor folkliedjes en er is zelfs een term voor een specifiek soort, dat gezongen werd tijdens het werk aan boord van een schip: de shanty. Gezien het repertoire was Shanties & Sea Songs waarschijnlijk een betere titel geweest voor dit album, ware het niet dat er al tig andere platen zijn met een dergelijk opschrift. Bovendien is een hoes met een vergeelde landkaart, wat oude munten en een doodskop in het windrooster natuurlijk aantrekkelijker dan weer een zeilend schip.
De doorgewinterde folkliefhebber zal namelijk elk deuntje op Uncharted Lands herkennen. Chicken On A Raft, South Australia, Fire Marengo of Irish Rover werden eerder al uitgevoerd door o.a. The Young Tradition, Ewan MacColl, Bellowhead of The Dubliners. Andere nummers stonden ook al in het repertoire van o.a. The Clancy Brothers (Haul Away Joe), Pete Seeger of het Kingston Trio (Blow Ye Winds), Nic Jones of Brass Monkey (Bold Robber). Het gaat dus vooral om traditionals, maar het zou de groep gesierd hebben als ze  in de inlay wat credits vermeld zouden hebben, o.a. voor Cyril Tawney (Chicken On A Raft) Johnny Burke (Excursion Around The Bay) en Stephen Foster (Oh Susanna, een van de deunen uit de New World Medley).

Van bijna elk stuk zijn meerdere uitvoeringen terug te vinden, Pyrates! maakt ze zich eigen door er een dampend folkrocksausje overheen te gieten, uitstekend geschikt voor live optredens waar het publiek lekker kan meezingen en dansen of springen. Invloeden zijn er duidelijk van The Pogues, Dropkick Murphys of Flogging Molly, al hebben die een iets uitgebreider instrumentarium. De bezetting van Pyrates! is dan ook wat kleiner: David Gallows (gitaar, zang, mandoline), Ralf Zegelink (viool, zang), Martin van der Mijden (bas, zang) en Bart van den Akker (drums, percussie, zang).
Toch zijn er een paar stukken die je als ‘rustpunt’ zou kunnen opvatten, en dat zijn de (min of meer) a capella nummers, Chicken On A Raft (met enkel zang en drums), Fire Marengo en Haul Away Joe. Bij de donkere mannenstemmen kun je je gemakkelijk een stel rauwe piraten voorstellen die het kraaiennest inklimmen om een eventueel passerend schip met een fijne buit te gaan spotten.

Bij optredens zal Pyrates! zorgen voor een prima sfeer, zeker in de bijpassende piratenkostuums die de mannen dragen. Dat kun je nooit echt goed vatten op een cd, maar dat het een gezellige boel wordt waar het publiek een feestje kan meevieren maakt Uncharted Lands zeker duidelijk.

Mirjam Adriaans

Op zaterdag 21 februari 2015 is Pyrates! een van de optredende bands bij de Folk Night in de Schalm in Veldhoven (www.deschalm.com), in de zomer zijn ze geboekt op Parkfest in Eindhoven (14 t/m 16 augustus, zie www.parkfest.nl).