winter wilson - ashes & dust
Winter Wilson - Ashes & Dust - eigen beheer (www.winterwilson.com)

Folkduo Winter Wilson bestaat uit Kip Winter (zang, accordeon, fluit, gitaar) en Dave Wilson (zang, gitaar, banjo, mandoline, mondharmonica, percussie). Hoewel ik nog niet bekend was met hun muziek werkt dit paar al samen sinds de jaren ’90 en heeft hun vorige album al de aandacht van de Engelse pers getrokken, Cutting Free werd in de Daily Telegraph vermeld als een van ’10 Fine Folk Albums For The Summer’. Inmiddels is het tweetal regelmatig te gast in Engelse folkclubs, hebben ze een aardige schare liefhebbers weten te bereiken en zijn ze alweer toe aan hun zevende album, Ashes & Dust, dat afgelopen maart uitkwam en een fijn warm geluid herbergt.

Hoewel de luisterfolk van Winter Wilson vertrekt vanuit de Britse traditie, hoor je hier en daar ook invloeden van country, bluegrass of blues. Openingsnummer Weary Traveller bijvoorbeeld, waar het duo ook nog een mooi staaltje samenzang ten gehore brengt, heeft een traditionele inslag, maar zou ook zo uit de Appalachen kunnen komen, al is hier nog geen banjo te horen. Als die wel ingezet wordt in onder meer Merciful Father, is de invloed zonder meer duidelijk. Dit laatste is een van de protestsongs op het album, volgens schrijver van dienst Dave Wilson was dat niet zijn opzet, maar vraagt de staat van de huidige wereld daarom, al wil hij niet prekerig overkomen, enkel een sterke boodschap overbrengen. Het geluid van Ashes & Dust is dan ook warm, de instrumentatie vaak klein en er worden fijne verhalen verteld, vaak geïnspireerd door wat ze onderweg zoal meemaken. Zo vond I’d Rather Be Ashes Than Dust (met accordeon in de hoofdrol) zijn oorsprong in een citaat van schrijver Jack London, over wie een radioprogramma werd uitgezonden op BBC 4. Gallows Hill is dan weer gebaseerd op de saaie zondagen die Kip Winter doorbracht in haar jeugd. Er mocht niet gespeeld, gezongen of gelezen worden (behalve dan de bijbel) in het huis van haar grootmoeder en ze vond afleiding door naar Gallows Hill te wandelen, waar je kon uitkijken over het stadje Stornoway. Het staat op heel wat ansichtkaarten, al wijst de naam natuurlijk wel op de geschiedenis, toen het uitzicht voor degenen die opgehangen werden het laatste was wat ze ooit zouden zien. Haar stem heeft een mooie folkklank, helder zwoel met een heel klein randje, prima geschikt om deze verhalen te zingen.

De opnamen werden gewoon bij het duo thuis gemaakt en vervolgens gemixt door Alistair Russell (voormalig lid van The Battlefield Band). Muzikaal gezien levert Winter Wilson zonder meer kwaliteit, Ashes & Dust is een heerlijk warme luisterplaat.

Mirjam Adriaans

Op vrijdag 18 november 2016 is Winter Wilson voor een huisconcert in Tilburg, kijk op http://folkathome.nl voor meer info en/of aanmelden.
Op maandag 21 november is het duo te gast in het Torpedotheater in Amsterdam: http://www.torpedotheater.nl.